Actualitate

Coplata, între 5 şi 10 lei, dar și mai mulţi bani medicilor de familie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/30/06-coplata.jpg" border="0" width="450" height="257" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.</strong></p>

Prevederile sunt cuprinse în proiectul Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Documentul prevede introducerea coplăţii pentru spitale, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii fiind de 5 lei, iar cel maxim este de 10 lei.


Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Mai mulți bani pentru medicii de familie

Prin proiectul de act normativ a fost modificată ponderea alocaţiilor din asistenţa medicală primară. Astfel, pentru numărul de pacienţi înscrişi pe listă (plata per capita), medicii de familie vor primi 70 la sută, iar pentru serviciul acordat unui pacient, restul de 30%.


Totodată, valoarea punctului va creşte de la 1,9 la 2, după cum a anunţat ministrul Sănătăţii

Consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate se acordă de către unităţi specializate private, autorizate şi evaluate.


Casele de asigurări de sănătate vor deconta numai consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat contractate, efectuate de unităţile specializate private autorizate şi evaluate, pe baza apelurilor primite prin sistemul 112, dispecerizate de dispeceratul medical public sau cel integrat.

Hotărârea de Guvern ar urma să intre în vigoare la data de 1 martie 2013, dată de la care se abrogă HG 1389/2010.



Citește și:

Coplata îi va ucide lent pe bolnavii români



Ultimele Stiri
abonare newsletter