Actualitate

Comunicat de presă Asociaţia Aeroporturilor din România

<p><strong>La data de 23 ianuarie 2013 a avut loc, la Bruxelles, cea de-a 89-a ședință a Consiliului Director al Airports Council International (ACI) Europe, întâlnire la care a participat și David Ciceo, Director General al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca și Președinte al Asociației Aeroporturilor din România. </strong></p>

În cadrul aceastei ședințe s-a revizuit progresul unor importante probleme legislative și noi reglementări cu privire la:

- EU Airport Package – referitor la capacitatea aeroportuară, precum și revizuirea reglementărilor UE cu privire la sloturi, serviciile de handling la sol și restricțiile de zgomot

- Ajutorul de stat – revizuirea Reglementărilor CE cu privire la finanțarea aeroporturilor

- Drepturile pasagerilor & regula unui singur bagaj

- Tarifele aeroportuare

Alt subiect dezbătut în cadrul ședinței a fost implementarea programului SESAR (Single European Sky ATM Research). Acest program constă în dezvoltarea de noi tehnologii privind managementul traficului aerian la nivel european. S-au discutat costurile și cadrul implementării acestui program, precum și implicarea aeroporturilor în gestionarea lansării lui în vederea asigurării existenței elementelor indispensabile pentru îmbunătățirea performanțelor și investițiilor în acest program a părților interesate responsabile din punct de vedere operațional.

În cadrul acestei ședințe a avut loc și o întâlnire cu Matthias Ruete, Director general al Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport din cadrul Uniunii Europene. Discuțiile cu domnul Ruete s-au concentrat în dezbaterea rolului strategic pe care îl dețin aeroporturile pentru economia europeană, a dificultăților întâmpinate de aeroporturi în cadrul mediului economic curent, precum și a obiectivelor cheie la nivelul Uniunii Europene (capacitate aeroportuară, dezvoltarea și implementarea unei securități aeroportuare mai performante, liberalizarea aviației cu țările învecinate și principalii parteneri comerciali, protejarea veniturilor comerciale ale aeroporturilor).

Consiliul Director ACI Europe a participat, în seara zilei de 22 ianuarie, la recepția organizată la sediul Parlamentului European din Bruxelles, unde membrii acestuia s-au întâlnit cu parlamentari europeni pentru a discuta rolul aeroporturilor în modelarea dezvoltării economice a continentului.

Având sediul la Bruxelles, ACI Europe este o organizație cu profil aviatic care reprezintă interesele a peste 400 de aeroporturi din 46 de țări europene. Membri acesteia înregistrează peste 90% din traficul aerian comercial din Europa, deservind aproape 1,5 miliarde pasageri și transportul a peste 18 milioane tone de marfă.

David Ciceo este membru al Consiliului Director al ACI EUROPE începând cu data de 16 iunie 2011 când a fost ales în cadrul celei de-a 21-a Adunări Generale a acestei organizații pentru a reprezenta aeroporturile din sub-regiunea de est a Europei.

Comunicatul în forma PDF poate fi citit aici.