Actualitate

TOPUL pe țări privind LIBERTATEA PRESEI. Vezi aici pe ce loc se află ROMÂNIA

<p><strong><img src="documente/stories/01_ianuarie/30_ziua/the-last-newspaper-newmuseum.jpg" border="0" width="383" height="257" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Potrivit unui top realizat de organizația internațională non-guvernamentală ”Reporteri fără frontieră”, România ocupă locul 42 în ceea ce privește libertatea presei pe anul 2013. Poziția actuală este în urcare cu cinci locuri față de raportul pe anii 2011-2012 când țara noastră s-a clasat pe locul 47.</strong></p>

 

În fruntea clasamentului din 2013, format din 179 de ţări, Finlanda se află pentru al treilea an consecutiv pe primul loc în rândul ţărilor care respectă cel mai mult libertăţile presei. Locul doi şi trei este ocupat, ca şi anul trecut, de Olanda şi Norvegia.


Republica Moldova, Ungaria, Italia şi Bulgaria se află în urma României, pe locurile 55, 56, 57 şi respectiv 87.

Deşi au fost luate în considerare multe criterii, de la cadrul juridic la violenţele exercitate împotriva jurnaliştilor, ţările democratice ocupă prima parte a clasamentului, în timp ce trei ţări dictatoriale, Turkmenistanul, Coreea de Nord şi Eritreea, formează 'trioul infernal' aflat pe ultimele poziţii ale clasamentului.


”Clasamentul mondial publicat de Reporteri Fără Frontiere nu ţine cont direct de natura regimurilor politice. Cu toate acestea, este clar că democraţiile protejează mai bine libertatea producerii şi difuzării de informaţii exacte faţă de celelalte ţări în care drepturile omului sunt încălcate. În dictaturi, cei care oferă informaţii şi familiile lor sunt expuşi la represalii dure, în timp ce în ţările democratice aceştia se confruntă cu criza economică a presei şi conflictele de interese” notează Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

abonare newsletter