Actualitate

ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureşan nu au atenuat gravitatea lor

<p><strong>Completul de cinci judecători de la instanţa supremă arată că cei 13 ani scurşi de la comiterea faptelor pentru care a fost condamnat fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Mureşan nu atenuează gravitatea lor, generată de funcţiile inculpaţilor şi de acordul cu Statele Unite.

Instanţa supremă a dat publicităţii, marţi, motivarea deciziei definitive prin care completul de cinci judecători a decis ca fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan să execute şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri şi fapte de corupţie.


"Instanţa de control judiciar apreciază că, deşi de la momentul săvârşirii faptelor s-a scurs un interval de timp de 13 ani, nu se poate susţine că pedepsele aplicate, în modalitatea de executare a privării de libertate, nu ar răspunde scopurilor prevăzute şi s-ar fi atenuat în vreun fel gravitatea faptelor, potenţată de modalitatea de săvârşire, natura fondurilor băneşti provenită dintr-un acord încheiat între Guvernul României şi Statele Unite ale Americii, cuantumul prejudiciului, respectiv de 2.950.768,89 lei (RON ), înaltele funcţii deţinute de inculpaţi mai sus menţionate şi de care s-au folosit în săvârşirea infracţiunilor", notează judecătorii, în motivare.

Instanţa mai arată că pedepsele date în acest dosar sunt mici în raport cu maximul pe care îl puteau primi inculpaţii, respectiv 15 ani de închisoare.


În 28 mai 2012, fostul ministru Ioan Avram Mureşan a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri.


Citește și:


Ioan Avram Mureşan rămâne la închisoare. Curtea de Apel Cluj i-a respins cererea de a întrerupe pedeapsa închisorii din motive medicale

 

abonare newsletter