monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Coplata îi va ucide lent pe bolnavii români

Coplata nu va mai fi 10 lei pentru o internare, ci 10 lei/zi. Cel puţin, aşa a înţeles şeful FMI în România.

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu anunţa ieri că din 1 martie pacienţii care se internează vor achita o coplată de 10 lei la externare. Astăzi, şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer l-a contrazis pe ministru şi a declarat că ar fi vorba de fapt despre 10 lei/zi, sau cel puţin aşa a înţeles el. „Introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred ca este pe zi, cel puţin aşa am înţeles”, a afirmat de Vrijer, citat de realitatea.net.

Suspans până în martie: atunci se va şti dacă plătim sau nu 10 lei/zi

Premierul Victor Ponta a precizat, astăzi, că nu ştie dacă pacienţii vor plăti 10 lei pe internare sau pe zi, dar în martie se va cunoaşte acest detaliu atunci când ministrul Sănătăţii va prezenta Guvernului pachetul de bază al asigurărilor de sănătate. Ceea ce s-a stabilit cert cu FMI este valoarea de 10 lei a coplăţii.

Toată lumea va avea de pierdut la o coplată de 10 lei/zi

Medicii clujeni consideră că o taxă de 10 lei pe zi nu poate fi suportată de pacienţii din România din cauza veniturilor modeste ale multor cetăţeni. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca subliniază că la o coplată de 10 lei/zi, bolnavul va sta acasă până când boala se agravează din cauză că se va teme de acea sumă pe care va fi obligat să o plătească. În aceste condiţii, spitalul va cheltui mai mulţi bani pentru a trata un bolnav cu o afecţiune agravată. Astfel, toată lumea va pierde în cazul unei coplăţi de 10 lei/zi.

80% din români nu vor mai putea merge la spital

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră aberantă propunerea de 10 lei/zi şi menţionează că „în condiţiile în care o asemenea propunere ar fi acceptată de către Guvern, peste 80% din cetăţenii României nu vor putea să aibă acces la servicii spitaliceşti sau acest acces va fi însoţit de eforturi supraomeneşti