Actualitate

Campanie naţională pentru depistarea hepatitei C

<p><strong>Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), împreună cu Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", a lansat marţi o vastă campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C.</strong></p>

Un număr de 50.000 de teste gratuite vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din toată ţara.

Cezar Irimia, preşedintele APCR, a precizat că persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" sau celui mai apropiat laborator Bioclinica, solicitând testul gratuit de depistare a hepatitei C.

"Este important să vorbim despre hepatita C pentru că România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri, conform datelor de prevalenţă raportate de OMS, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice mai exact 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori. La noi în ţară se află aproape 10 la sută din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă", a arătat Cezar Irimia.


Hepatita C se transmite prin folosirea în comun a seringilor de către utilizatorii de droguri, transmitere prin hemodializă, tatuaje, piercing, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală - periuţă de dinţi, aparate de ras, forfecuţe, unghiere şi transmitere sexuală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter