Actualitate

Asistentul lui Cătălin Botezatu, reţinut în dosarul tablourilor furate

<p><strong>Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a fost reţinut luni seara pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, în dosarul tablourilor furate, el fiind acuzat de tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune.

Petre Condrat va fi prezentat marţi unui magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, el fiind cel care ar fi încercat să intermedieze vânzarea a două tablouri în Bucureşti.

Şi Cătălin Botezatu a fost audiat luni seara la DIICOT, el declarând la un post de televiziune că nu are nicio calitate în dosar, dar a solicitat 'o audienţă' procurorilor.

El a precizat că anchetatorii nu au făcut nicio percheziţie la atelierele sale, iar asistentul său este nevinovat.

Din datele strânse de procurori, două persoane, Petre Condrat şi un cetăţean moldovean, i-au prezentat unui colecţionar de artă din Bucureşti două dintre tablourile furate.

Tablourile au fost duse la un expert, care le-a evaluat la suma de 60 de milioane de euro, şi l-a atenţionat pe colecţionar că sunt originale, fiind semnate de celebrul pictor Matisse, iar tranzacţia nu a mai avut loc.

Principalii suspecţi în acest caz, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost arestaţi preventiv pe 22 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, ei fiind acuzaţi că au sustras şapte tablouri de mare valoare, semnate Henri Matisse, Paul Gaugain şi Claude Monet, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

În motivarea referatului procurorilor s-a arătat că în cursul anului 2012 inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate - Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro.

Cei trei au locuit o perioadă în Olanda, sunt de origine din judeţul Tulcea şi au fost reţinuţi în România, fiind denunţaţi autorităţilor de o fostă iubită a lui Mihai-Alexandru Bitu.

Ancheta autorităţilor române în acest caz este sprijinită de un procuror şi o echipă de poliţişti olandezi

Ultimele Stiri
abonare newsletter