Actualitate

SUA condamnă "cu putere" violenţele din Egipt

<p><strong>Statele Unite au condamnat luni "cu putere" violenţele care au loc în Egipt şi i-au îndemnat pe egipteni să participe la un dialog paşnic.

"Condamnăm cu putere violenţele care au loc în mai multe oraşe egiptene", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.


"Dorim ca toţi egiptenii să se exprime în mod paşnic şi ca liderii egipteni să spună în mod clar că violenţa nu este acceptabilă", a adăugat el, într-o conferinţă de presă zilnică.

Omologul său de la Departamentul de Stat, Victoria Nuland, a cerut ca autorităţile egiptene să îi "aducă în faţa justiţiei pe cei care se fac vinovaţi de morţi şi de rănire (unor persoane), indiferent dacă au fost provocate de către manifestanţi sau poliţie".


Statele Unite au "constatat totodată cu plăcere că preşedintele (Mohamed Morsi) şi Guvernul său au reiterat apelul la dialog naţional", care a fost resping de principala coaliţie a opoziţiei egiptene.

Violenţe sângeroase afectează Egiptul de câteva zile, după marcarea a doi ani de la începutul revoltei împotriva regimului fostului preşedinte Hosni Mubarak şi pe fondul nemulţumirii faţă de actualul preşedinte Mohamed Morsi, care provine din cadrul mişcării Fraţii Musulmani.


Oraşul Port-Said a fost, de asemenea, teatrul unor confruntări sângeroase, sâmbătă, după condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local pentru implicare în violenţele care s-au soldat cu 74 de morţi, în februarie 2012.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter