Actualitate

Gunoiul clujenilor, motiv de război între Primărie şi firmele de salubritate

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/28/punctmenajernoubrantnertomberoanegunoirp15.jpg" border="0" width="387" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ridicarea şi transportarea gunoiului menajer se va scumpi în Cluj-Napoca. Firmele de salubritate vor o majorare cu peste 27%, dar Primăria nici nu vrea să audă de o creştere atât de mare. </strong></p>

 


Cele două firme de salubritate, Rosal şi Brantner Vereş sunt nemulţumite de tarifele pentru ridicarea gunoiului menajer din oraş şi au solicitat Primăriei Cluj-Napoca majorarea acestora cu mai bine de 27%. Concret, Rosal ridică acum deşeurile menajere pentru 4 lei plus TVA în cazul gunoiului colectat selectiv şi 5 lei plus TVA în cazul gunoiului colectat neselectiv. Dacă s-ar aplica majorarea de peste 27% cerută de firmă, tarifele ar creşte cu 1 leu pentru deşeuri colectate selectiv şi cu 1,3 lei pentru deşeurile colectate neselectiv. În cazul Brantner Vereş, tarifele ar creşte la fel ca şi la Rosal.

Tarife mai mari şi la deşeurile din construcţii şi mobilier

Cele două firme de salubritate aflate în contract cu Primăria vor tarife mai mari şi pentru deşeurile din construcţii, demolări sau mobilier. În prezent, în cazul persoanelor fizice colectarea şi transportul deşeurilor de mobilier se face pentru 7 lei, iar tariful nou propus de firmele de salubritate este de 9,3 lei (Rosal), respectiv 10,8 lei (Brantner Vereş). Dacă este vorba despre deşeuri rezultate din materiale de construcţii sau demolări, tariful practicat acum este de 17 lei, iar tariful nou, propus de firme este de 22,5 lei (Rosal), respectiv 19,8 lei (Brantner Vereş). Colectarea DEEE-urilor ar rămâne gratuită în continuare, iar a cadavrelor de animale ar creşte de la 0,1 lei/kilogram la 0,11 lei/kilogram.


Cum motivează firmele de salubritate creşterea tarifelor

Sergiu Hossu, directorul Rosal Cluj a subliniat că practică aceleaşi tarife pentru ridicarea deşeurilor menajere încă din 2009 şi s-ar impune o majorare în momentul de faţă. „În 2009 s-a convenit la 4 lei plus TVA pentru persoanele care colectează selectiv şi la 5 lei plus TVA pentru cei care nu colectează selectiv, însă de atunci s-au scumpit toate. Dacă în 2009 carburantul costa 3 lei, acum a ajuns la 6 lei. Costul de intrare în rampa de deşeuri era 6 lei, iar acum este 13 lei. În plus, au apărut modificări şi la salariul minim pe economie. Toate au crescut cu excepţia tarifelor la deşeuri menajere”, a explicat Sergiu Hossu. El a mai spus că s-au făcut investiţii în utilaje, maşini, clopote pentru colectare selectivă, amenajare de puncte gospodăreşti.

Potrivit conducerii Rosal Cluj, majorarea tarifelor ar fi trebuit să fie făcută în funcţie de indicele de inflaţie, însă nu s-a întâmplat acest lucru.


Primăria aprobă o majorare cu 20 de bani

Cu toate că firmele de salubritate prezintă o listă întreagă de motive pro-scumpire a tarifelor, Primăria Cluj-Napoca nu este de acord sub nici o formă cu nivelul de creştere de peste 27% propus de Rosal şi Brantner Vereş. Astfel, autorităţile locale sunt hotărâte să actualizeze tarifele cu 5,38%, ceea ce înseamnă că populaţia ar plăti în plus doar 20 de bani. În acest sens, în şedinţa de Consiliu Local de joi, va fi supus votului consilierilor un proiect de hotărâre care prevede majorarea tarifelor la gunoiul menajer cu 5,38%. Dacă proiectul va trece de votul consilierilor, modificarea tarifelor ar urma să fie valabilă începând cu 1 ianuarie 2013.

Cei de la firmele de salubritate afirmă că nu se vor da bătuţi dacă nu cresc tarifele cu 27%. Sergiu Hossu a declarat că se vor consulta cu patronatul şi vor decide ce vor face mai departe.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter