Actualitate

Andrei Marga, un rector multi-penal?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/27/05-andrei-marga.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Andrei Marga este acuzat că a falsificat mai multe procese verbale şi a avansat, ilegal, mai mulţi profesori pe vremea când era rector al Universităţii Babeş-Bolyai. </strong></p>

Un conferenţiar de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a cerut Senatului Universităţii retragerea titlurilor universitare la mai multe cadre didactice din cadrul facultăţii, după ce aceştia ar fi avansat în mod ilegal. Conferenţiarul Costel Sârbu îl acuză pe Andrei Marga că ar fi comis o serie de ilegalităţi şi abuzuri care au avut ca scop avansarea a patru cadre didactice.


„Deţin mai multe documente care se referă la câteva dintre persoanele promovate sau angajate ilegal de către Andrei Marga în UBB. Prin aceste documente Marga se face vinovat de fals, uz de fals, abuz în serviciu, trafic de influenţă. Am cerut, încă din luna august a anului trecut, Senatului Universităţii să declanşeze toate acţiunile ce se impun în vederea retragerii titlurilor universitare obţinute în mod ilegal, fals şi uz de fals în documente publice, angajări fără concurs, trafic de influenţă la patru persoane din cadrul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică. Din august nu am primit niciun răspuns. Şi tăcerea este un răspuns. Puteau să-mi răspundă că nu se confirmă ceea ce spun eu, că totul s-a desfăşurat legal, că ce spun eu este lipsă de respect”, a precizat Sârbu.

Respinşi de Consiliu, avansaţi de Marga


În anul 2005, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a dat o rezoluţie prin care nu le-a acordat titlul didactic de profesor universitar, şi respectiv, conferenţiar universitar lui Ioan Bâtiu şi Aurora Mocanu, ambii din cadrul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică cu următoarea motivare: „nu se confirmă titlul didactic deoarece comisia propune reanalizarea dosarului în Senatul universitar. Conform Legii 128/1997, Senatul validează sau invalidează hotărârea Consiliului Profesoral, dar nu poate să ia o altă decizie”.

Conferenţiarul Costel Sârbu precizează că un an mai târziu, în 2006, „cu toate acestea ne-am trezit cu ei validaţi”.


„În 2005 s-au scos cele două posturi la concurs, după un ritual valabil şi astăzi. Se face comisie, consiliu, scrie şi în lege, Consiliul Profesoral coordonează concursul şi decide. În cazul celor doi, Ioan Bâtiu şi Aurora Mocanu, s-au scos posturile la concurs, cei doi s-au înscris. Consiliul Profesoral nu i-a votat. Senatul Universităţii, condus de Marga, ca întotdeauna Marga a dat semnalul, i-a votat. Deşi Consiliul nu i-a votat, Senatul i-a votat şi au trimis dosarul la Minister (n.red. Ministerul Educaţiei). În document se spune foarte clar, cel care decide este Consiliul. I-am întrebat pe cei din Consiliu, «aţi rediscutat dosarul invocând un anumit motiv? Aţi mai votat încă o dată?», nici măcar nu s-a revotat. În rezoluţia semnată de directorul general al CNATDCU, Constantin Brătianu, se spune clar «Senatul nu poate decât să constate»”, precizează Sârbu.

UBB: „Promovarea s-a făcut legal”


Reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai recunosc că, iniţial, cei doi au fost respinşi, dar au precizat că au fost confirmaţi ulterior.

„Într-adevăr, atât Ioan Bâtiu, cât şi Aurora Mocanu, au fost respinşi în 2005, dar au fost confirmaţi ulterior, prin Ordinul nr. 3820/03.05.2006 al Ministrului Educaţiei şi Cercetării, ceea ce înseamnă că dosarele lor au ajuns din nou la CNATDCU, deci promovarea s-a făcut conform prevederilor legale”, a precizat Laura Irimieş, purtător de cuvânt la UBB.


Promovare pe un ordin inexistent?

Pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale acest ordin 820/03.05.2006 nu apare. Întrebată de reporterii Monitorul de Cluj dacă poate furniza acest ordin, conducerea UBB nu a dat curs solicitării. De asemenea, în ciuda insistenţelor, nici cei doi profesori nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctele de vedere şi pentru a ne furniza acest ordin pe baza căruia au fost avansaţi.

„Nici nu putea să existe un al doilea ordin, când a venit acea decizie concursul respectiv s-a terminat conform legilor dintotdeauna. Putea să existe un ordin dacă postul se scotea încă o dată la concurs sau prin excepţie dosarele ar fi fost discutate în Consiliul Profesoral. Nu s-a mai discutat, li s-a comunicat că cei doi au fost numiţi. Ca să existe un al doilea ordin concursul trebuia să se reia, dacă totuşi există un ordin acesta e ilegal, a fost emis pe date false. Nu s-a scos postul la concurs în anul următor, adică în 2006. Dacă s-a dat un al doilea ordin acesta e ilegal. După Revoluţie, Andrei Marga a mers din fals în fals şi din abuz în abuz. Cel de-al doilea ordin a fost emis pe un dosar nou falsificat”, este de părere Costel Sârbu.

Profesori întorşi de la poartă să mai voteze încă o dată

Un alt caz semnalat de conferenţiarul Costel Sârbu se referă la Paul-Şerban Agachi, care ar fi a devenit profesor prin falsificarea procesului verbal al Consiliului Profesoral al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din ordinul lui Andrei Marga.

„Agachi nu e nici chimist, nici inginer chimist, nu are ce căuta în Universitate. Când i s-a scos postul la concurs Consiliul Profesoral decidea ca şi acuma. Drept dovadă că nu l-au votat. După primul vot, s-a terminat şedinţa, dar decanul a spus să se mai voteze încă o dată, unii dintre profesori plecase, dar i-a întors înapoi de la poartă. S-a votat a doua oară, ceea ce este ilegal, a ieşit ca prima dată, negativ. Fostul decan Sorin Mager a venit la facultate şi a spus că trebuie modificat procesul verbal al Consiliului Profesoral. În paragraful unde era prezentată situaţia reală a fost pusă o foaie peste şi xeroxată acea pagină din nou. E un fals grosolan. Ei au modificat numai acel paragraf fără să ţină cont de ultima pagină a procesului verbal unde apărea lista de profesori şi semnăturile celor prezenţi. Cei care au susţinut prin semnătură că au votat nu au fost prezenţi. Marga a avut grijă să-i recompenseze pe aceştia cu plimbări prin străinătate, bani, e de înţeles cum unii s-au pretat la aşa ceva. Marga a dat ordin să se falsifice procesul verbal al Consiliului Profesoral. Unii profesori apar acolo cum că ar fi votat pentru Agachi dar ei nici măcar nu au fost prezenţi în Consiliul Profesoral. Marga s-a grăbit să-l facă profesor pe Agachi ca să-l poată numi cancelar. De ce nu m-a dat Agachi în judecată, putea să declanşeze la nivelul Facultăţii o acţiune, nu a întreprins nimic contra mea”, povesteşte Sârbu.

Soţie de ofiţer de securitate, angajată de Marga la UBB fără concurs

Cel de-al patrulea caz semnalat de conferenţiarul Costel Sârbu se referă la profesoara Maria Tomoaia-Cotişel, care în anul 1992 a fost dată afară de la Universitatea Babeş-Bolyai din motive disciplinare, iar în anul 1997 prin dispoziţia rectorului Andrei Marga a fost angajată, fără concurs, în cadrul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică.

„Soţul acestei doamne este un ofiţer de securitate şi bun prieten cu Andrei Marga. Ea a fost angajată în UBB fără concurs din ordinul expres al lui Marga. În luna noiembrie 1992 i s-a desfăcut contractul de muncă pentru neprezentare, fără motive, la catedră. În anul 1997 a făcut mai multe cereri de reîncadrare.  Prorectorul Wolfgang Breckner precizează într-o solicitare despre reangajarea profesoarei Cotişel că «După o amplă analiză în catedră, facultate şi biroul Senatului, s-a emis o rezoluţie a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai prin care s-a hotărât reangajarea doamnei Maria Tomoaia-Cotişel pe postul de lector deţinut anterior. Reangajarea s-a bazat pe prevederile art. 92 din Legea Învăţământului nr. 84/1995 care la alineatul 3 prevede că autonomia universitară se realizează şi prin (...) selecţionarea şi promovarea personalului didactic şi ale celorlate categorii de personal (...)». Ce a uitat însă să menţioneze prorectorul Breckner în acea solicitare este că acel alineat mai prevede ceva, şi anume că autonomia universitară se realizează şi prin selecţionarea personalului didactic (...) în condiţiile legii. În 1997 şeful de catedră a spus că nu se scot posturi la concurs. Şeful de catedră este cel care hotărâşte scoaterea posturilor la concurs, se ia hotărârea la nivel de catedră, propune în Consiliul Profesoral, se discută în Consiliu, Senatul nu poate să decidă peste Consiliu. Ioan Bâldea, şeful de catedră, a stat două ore la uşa lui Marga să-i explice cum s-a hotărât angajarea profesoarei Cotişel şi nu a fost primit”, a încheiat Sârbu.

abonare newsletter