Actualitate

Spitalul Municipal poate ajunge cu conturile blocate din cauza datoriilor

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/27/spitalulmunicipalclujanarp2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalul Municipal Clujana are de plătit către furnizori datorii, pe luna ianuarie, în valoare de 600.000 lei, dar în acest moment nu există banii necesari.

Spitalul Municipal Clujana a cerut ajutorul Primăriei Cluj-Napoca pentru a-şi putea achita datoriile către furnizori. Conducerea spitalului subliniază că s-a ajuns la această situaţie din cauză că banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj nu au fost suficienţi decât pentru plata salariilor. „Menţionăm că din finanţarea de la CAS Cluj a fost posibilă numai achitarea salariilor personalului, fără să mai putem achita datorii către furnizori, motiv pentru care unitatea noastră va înregistra la sfârşitul lunii ianuarie 2013 arierate în valoare de 600.000 lei, iar în coformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 47/2012, Trezoreria Municipiului Cluj-Napoca ne va bloca conturile fiind în imposibilitatea de a achita orice factură către furnizori”, arată directorul spitalului, Nicolae Constantea în cererea trimisă către Primăria Cluj-Napoca.


Tratamente şi operaţii care depăşesc banii alocaţi de CAS

Potrivit conducerii Spitalului Municipal, bugetul alocat de CAS Cluj pentru luna decembrie a fost de peste 1,3 milioane lei, în timp ce serviciile medicale prestate de spital au depăşit 1,5 milioane lei. „Din acest motiv pentru achitarea cheltuielilor de personal aferente lunii decembrie în valoare de 1.726.097 lei a fost necesară facturarea de servicii medicale în avans din bugetul lunii ianuarie 2013”, se mai menţionează în cererea adresată Primăriei. În document se mai subliniază că „spitalul se confruntă cu importante probleme financiare în condiţiile în care sumele alocate de CAS Cluj nu acoperă, după plata salariilor, cheltuielile cu serviciile medicale prestate (medicamente, materiale sanitare) sau cu cele de întreţinere curentă”.


600.000 din bugetul local pentru salvarea situaţiei

Salvarea Spitalului Municipal va veni de la Consiliul Local dacă în şedinţa de joi, consilierii locali vor aproba alocarea a 600.000 lei pentru plata datoriilor spitalului. Banii vor fi alocaţi din bugetul local pe 2012.


Reprezentanţii CAS Cluj au explicat în mai multe rânduri că instituţia poate să aloce bani pentru spitale doar atâţia câţi îi permite legea, respectiv Contractul-cadru pentru anul în curs. De fiecare dată, CAS Cluj a decontat sumele integrale contractate cu spitalele.

Spitalul Municipal Clujana se află în subordinea Consiliului Local Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter