Actualitate

Aproape 1.500 de români nu mai pot avea arme neletale. Peste 70% dintre ei prezintă pericol public

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/27/hard pistol 5000.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproape 1.500 de persoane au pierdut în ultimele cinci luni dreptul de a avea arme neletale, dintre care peste 70% au rămas fără arme întrucât prezintă pericol pentru ordinea publică şi siguranţa naţională, altor 542 fiindu-le suspendat dreptul deoarece sunt cercetate sau judecate în cauze penale.

Controalele la deţinătorii legali de arme şi muniţii neletale supuse autorizării au fost făcute în perioada 10 septembrie 2012 - 18 ianuarie 2013, de poliţiştii formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.


Poliţiştii au verificat dacă sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza acordării dreptului celor 66.687 de persoane autorizate anterior intrării în vigoare a Legii 117/2011 de a deţine, purta şi folosi arme neletale supuse autorizării.

În prezent, la nivel naţional sunt înregistraţi 83.495 de deţinători de arme neletale supuse autorizării, aproximativ 80 la sută fiind verificaţi în cele cinci luni.


În urma verificărilor, poliţiştii au dispus anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării pentru 1.412 persoane.

"Dintre acestea, în 1.034 de cazuri s-a stabilit că titularul dreptului prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, iar în 378 de cazuri verificările au relevat faptul că deţinătorii au fost condamnaţi, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa închisorii mai mare de un an", a precizat Poliţia Română.


Totodată, poliţiştii au suspendat dreptul de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării în cazul altor 542 de persoane, măsura fiind luată întrucât acestea sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, se mai arată în comunicatul citat.

 

abonare newsletter