Actualitate

Guvernul algerian recunoaşte că s-au comis erori în salvarea ostaticilor de la In Amenas

<p><strong>Ministrul de externe algerian, Mourad Medelci, a admis că forţele de securitate din ţara sa au comis o serie de erori în cursul operaţiunilor efectuate, săptămâna trecută, la complexul de extragere a gazelor naturale de la In Amenas.

Operaţiunle de salvare s-au desfăşurat pentru eliberarea angajaţilor, printre care şi cetăţeni străini, care fuseseră sechestraţi de un comando islamic, relatează AP, sâmbătă. Acţiunile s-au soldat cu moartea a 37 de ostatici străini, printre care şi doi români, şi a 29 de extremişti.

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, şeful diplomaţiei de la Alger a acordat un interviu pentru AP, în care a menţionat că Algeria trece printr-un proces de 'evaluare a greşelilor comise' şi are în vedere întărirea măsurilor de securitate în perimetrele în care operează companii multinaţionale de extragere a petrolului şi gazelor naturale.

'Străinii vor continua să lucreze în Algeria şi acesta este cel mai bun răspuns dat teroriştilor', a susţinut el.

Mourad Medelci a insistat asupra faptului că decizia guvernului său de a ataca în loc de a negocia cu teroriştii a fost corectă. 'Când eşti confruntat cu o asemenea atitudine, cuvintele nu sunt de ajuns pentru a rezolva problema. Trebuie să acţionezi'.

În acelaşi timp, oficialul a afirmat că Algeria 'nu mai poate face faţă singură terorismului internaţional şi are absolută nevoie de sprijin'.

Referindu-se la incidentele tragice de la In Amenas, din 16 ianuarie, Medelci a ţinut să sublinieze că ţinta atacului islamist nu a fost Algeria, ci au fost 'investitorii din Algeria şi străinii care lucrează acolo'.

abonare newsletter