Actualitate

Erori de siguranţă fără precedent la Boeing 787. Oficial american: Ar fi trebuit să fie prevenite de proiectanţi

<p><strong>Incidentele legate aprinderea bateriilor care au determinat consemnarea la sol a tuturor aeronavelor 787 Boeing sunt erori de siguranţă "fără precedent" care ar fi trebuit să fie prevenite de proiectanţi, a declarat Deborah Hersman, coordonatoarea investigaţiilor din SUA.

"Semnificaţia acestor evenimente nu poate fi subestimată. Nu ne aşteptăm să asistăm la incendii la bordul unui avion. Este o problemă de siguranţă foarte gravă", a spus Hersman, preşedintele Comisiei pentru Siguranţa Transporturilor Naţionale din Statele Unite, potrivit Bloomberg.


Investigatorii au găsit dovada unui scurtcircuit şi a supraîncălzirii necontrolabile a unei baterii care a luat foc la un avion 787 aparţinând Japan Airlines, în Boston, pe 7 ianuarie.

"Nu se ştie încă dacă acestea au fost cauzele sau rezultatul incendiului", a spus Hersman.


Investigaţia este esenţială pentru rezolvarea deficienţei şi repunerea în circulaţie a avioanelor 787, consemnate la sol din 16 ianuarie.

Hersman nu a precizat cât va dura investigaţia, dar a sugerat că interdicţia de zbor nu va fi ridicată prea curând.


În urma incidentului din Japonia, autorităţile americane au luat decizia să oprească la sol toate avioanele 787, prima decizie de acest fel după 1979.

Măsura a fost urmată şi de autorităţile de reglementare din alte state în care liniile aeriene operează avioane 787, măsurile afectând în total 50 de aparate.


Autorităţile de reglementare a transporturilor din Franţa şi Japonia investighează la rândul lor incidentele.

abonare newsletter