monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Guvernul se împrumută din Trezorerie cu 800.000 euro pentru medicamente oncologice

Guvernul va modifica Legea sănătăţii, pentru a permite ministerului de resort să majoreze capitalul social al Unifarm, şi va împrumuta din Trezorerie 800.000 euro pentru achiziţionarea în avans a tuturor medicamentelor necesare pentru programele oncologice, a declarat premierul Victor Ponta.

"Din păcate, situaţia medicamentelor pentru programele speciale oncologice s-a rezolvat doar statistic (de la circa 2.500 de bolnavi pe listele de aşteptare la 1.200 şi reducerea perioadei de la şase la două luni). Azi, cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii am identificat soluţiile reale pentru ca problema să fie rezolvată definitiv; în şedinţa de miercuri, prin două ordonanţe de urgenţă, vom modifica Legea Sănătăţii 95/2006 pentru a da voie Ministerului Sănătăţii să majoreze capitalul social la Unifarm şi vom împrumuta imediat din Trezorerie către Unifarm cei 800.000 de euro necesari pentru achiziţionarea în avans a tuturor medicamentelor necesare", a afirmat Ponta la Hotnews.

Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii a indentificat între 18 şi 24 de medicamente oncologice la care sunt discontinuităţi în aprovizionare, dintre care 13 sunt în stocul Unifarm, alte trei vor intra, patru nu pot fi achiziţionate din cauza preţului, pentru restul fiind negocieri.

Ministerul Sănătăţii a prezentat vineri Guvernului o notă privind "criza" medicamentelor oncologice. Documentul conţine informaţii referitoare la mecanismul de finanţare a tratamentului oncologic în reţeaua spitalelor publice, cauzele apariţiei unor disfuncţii şi propuneri de soluţionare a acestora.