monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Gripa începe să facă victime: s-a înregistrat primul deces din Cluj, în acest sezon

Virusul gripal poate fi luat de oriunde, nu doar din locurile aglomerate sau de la o persoană bolnavă deoarece viruşii circulă şi se răspândesc cu repeziciune.

Un bărbat de 61 de ani, cioban din comuna Vultureni, judeţul Cluj a murit din cauza gripei, acesta fiind primul deces din judeţ, din acest sezon, provocat de această boală.

În acest sezon gripal, patru români au murit din cauza infecțiilor respiratorii severe, doi fiind confirmați cu gripă A H1N1. Din cele patru decese, două au fost înregistrate în ultima săptămână, unul fiind în judeţul Cluj şi unul din judeţul Iaşi.

Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj a explicat că este vorba despre un bărbat de 61 de ani, din comuna Vultureni, judeţul Cluj. „Este un pacient de 61 de ani, din Vultureni, este un caz social. Bărbatul trăia singur, izolat”, a afirmat Duma.

A ajuns la spital inconştient

Bărbatul, un cioban care trăia în condiţii precare a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca la cinci zile după debutul bolii, a fost internat, boala s-a agravat, iar medicii au luat probe pe care le-au trimis la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino. Specialiştii au confirmat existenţa virusului gripal A H1N1, dar între timp bărbatul a decedat, în data de 18 ianuarie. Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase a declarat pentru Agerpres că pacientul şi-a neglijat sănătatea, s-a tratat cu paracetamol timp de cinci zile, iar în momentul în care a fost adus cu ambulanţa la spital era inconştient, cu complicaţii severe care nu au mai răspuns la tratament. La câteva zile de la internare a decedat.

Potrivit conducerii DSP Cluj, în judeţ mai există un caz de gripă, dar nu este grav, evoluţia pacientului este una bună.

Al doilea deces din ultima săptămână este din Iaşi

Al doilea deces din ultima săptămână este din judeţul Iaşi, cazul fiind comunicat de Direcția de Sănătate Publică Iași către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT) în data de 22 ianuarie. Conform raportului CPCBT, este vorba despre un copil în vârstă de 4 ani, din județul Vaslui, la care a fost menționat, ca factor de risc, hipotrofia ponderală (avea o greutate mai mică decât ar fi fost normal). În acest caz, testele făcute la Institutul Cantacuzino au fost negative pentru virusuri gripale de tip A și B, iar copilul nu a fost vaccinat antigripal.

Primul deces din acest sezon, în judeţul Buzău

Potrivit raportului CPCBT, primul deces din acest sezon, din cauza gripei, a fost înregistrat la un adult din judeţul Buzău, în vârstă de 37 ani, obez, la care a fost detectat coronavirus 29 E. Al doilea deces din acest sezon a fost raportat din Bistriţa-Năsăud, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 55 de ani care avea boli asociate: obezitate şi astm bronşic. Potrivit raportului Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, femeia a fost confirmata cu gripa tip A, subtip H1 pdm09. Persoana fusese vaccinată antigripal pe data de 3 decembrie 2012, cu 26 de zile înainte de debut.

Virusul poate fi luat de oriunde

Specialiştii clujeni menţionează că nu există o modalitate anume de a lua virusul gripal. Astfel, trebuie să ştim că virusul poate fi luat chiar dacă stăm izolaţi în casă, nu doar dacă ne aflăm în locuri aglomerate sau dacă intrăm în contact cu o persoană bolnavă. „Viruşii, de orice fel ar fi ei, circulă în atmosferă şi pot să fie oriunde. Gripa o poate face oricine pentru că viruşii circulă în lumea întreagă. Virusul gripal poate fi luat de oriunde, dar depinde de reacţia organismului dacă ne îmbolnăvim sau nu”, a explicat Dorina Duma. Astfel se poate explica şi cazul bărbatului din comuna Vultureni care s-a îmbolnăvit chiar dacă trăia izolat.