monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Spitalul CFR Cluj trece în subordinea Ministerului Sănătăţii

13 spitale CFR din ţară din totalul de 15 se mută, cu tot cu banii de la Ministerul Transporturilor, în subordinea Ministerului Sănătăţii. La fel se întâmplă şi cu Casa de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor.

 

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicat un proiect de ordin în care se menţionează că spitalele din propria reţea vor trece la Ministerul Sănătăţii. Din cele 15 spitale CFR din ţară, se vor muta la Ministerul Sănătăţii 13 din ele. Printre acestea se numără şi Spitalul CFR Cluj-Napoca. Surse guvernamentale au explicat, pentru Mediafax că cele două spitale din Bucureşti vor rămâne în subordinea acestui minister întrucât deţin echipamente speciale investigaţiilor medicale necesare angajaţilor din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei.

Spitalele vor fi predate în 30 de zile

Aceste unităţi pun la dispoziţia personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei servicii medicale care sunt decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului (CASMTCT), aceasta fiind şi caracteristica acestei reţele sanitare, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă a Guvernului.

Cele 13 spitale din provincie ar urma să fie preluate de Ministerul Sănătăţii pe bază de protocol predare-preluare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

Sumele alocate se transferă la Ministerul Sănătăţii

Conform proiectului de ordin, sumele alocate în bugetul de stat pe anul 2013 pentru Ministerul Transporturilor, aferente spitalelor din subordine se vor transfera în bugetul Ministerului Sănătăţii cu aceeaşi destinaţie. La fel se va întâmpla şi cu Casa de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor care va fi preluată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu tot cu drepturi, obligaţii, patrimoniu şi personal.

Acest transfer înseamnă că nu va fi nevoie de alocarea unor sume în plus pentru spitalele CFR şi pentru asiguraţii de la Casa de Asigurări a Ministerului Transporturilor.