Actualitate

Concert de muzică populară și foc de artificii, astăzi, în Piața Unirii

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/24/cluj-2mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria Cluj-Napoca organizează astăzi, cu ocazia Unirii Principatelor Române, în Piaţa Unirii, de la ora 18.00 un spectacol aniversar cu ansambluri folclorice și artiști de muzică populară și focuri de artificii.

Vor urca pe scenă ansamblul folcloric Doina de la Palatul Copiilor, Marius Ciprian Pop, ansamblul Crăişorul – Civitas, Dinu Iancu Salăjanu, ansamblul Mărţişorul – Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca şi Dumitru Fărcaş.


La final Marius Ciprian Pop, Dinu Iancu Salăjanu şi Dumitru Fărcaş îi vor invita pe toţi cei prezenţi la spectacol să cânte împreună Hora Unirii.
Sărbătoarea se va încheia cu un foc de artificii.


Cursanţii şi absolvenţii Şcolii Populare de Arte 'Tudor Jarda' au pregătit pentru ziua de sărbătoare un ales program artistic, care va fi prezentat publicului de la ora 17,30, la Cinematograful Mărăşti, în acompaniamentul ansamblului 'Rapsodia Someşeană'


Manifestări și în alte orașe ale județului

La sediul Primăriei municipiului Turda este lansat volumul intitulat 'Cartea de aur a Turzii, Câmpiei Turzii şi a comunelor care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş: eroi şi veterani din primul război mondial'. Copiii au pregătit o scenetă după povestirea 'Moş Ion Roată şi Unirea' de Ion Creangă, pe care o vor juca, pentru părinţi, bunici şi prieteni, la Biblioteca 'Teodor Murăşanu'. Un antrenant spectacol folcloric va fi prezentat la Teatrul Municipal de artişti şi ansambluri folclorice din Turda şi de invitaţi din localităţile vecine, iar de la ora 20,00, în centrul oraşului, lângă statuia lui Avram Iancu, turdenii se vor prinde în 'Hora Uniri'. Manifestările dedicate Unirii Principatelor se vor încheia cu un foc de artificii.

La Dej, la Centrul Cultural 'Arta', istorici, profesori şi personalităţi ale vieţii culturale prezintă comunicări ştiinţifice la simpozionul cu tema 'Uniţi în gând şi-n suflet', iar Ansamblul folcloric 'Someşeana' al Casei Municipale de Cultură şi Corul Şcolii 'Avram Iancu' vor susţine un program artistic dedicat Unirii. O expoziţie de carte intitulată 'Hai să dăm mână cu mână' este deschisă la Biblioteca Municipală, iar la Muzeul Municipal - o expoziţie foto-documentară cu tema 'Unirea Principatelor Române de la 1859'.

Palatul Cultural 'Ionel Floaşiu' din municipiul Câmpia Turzii găzduieşte un spectacol aniversar cu cântece patriotice, în interpretarea fanfarei, grupului vocal instrumental al Liceului Teoretic 'Pavel Dan', membrilor Societăţii Culturale Patriotice 'Avram Iancu' şi Ansamblurilor folclorice 'Mugurelul' şi 'Ardeleana'.

Casa Municipală de Cultură din Gherla este gazda unui spectacol susţinut de fanfara oraşului, Corala 'Magna' şi Ansamblul folcloric 'Ardealul'. La Biblioteca Municipală este deschisă o expoziţie de carte dedicată marelui moment istoric de la 24 Ianuarie, iar la Liceele Teoretice 'Petru Maior'şi 'Ana Ipătescu' elevii organizează, sub îndrumarea profesorilor, concursuri de eseuri pe tema Unirii Principatelor şi competiţia sportivă 'Cupa Unirii' la handbal, baschet şi fotbal.

abonare newsletter