Actualitate

Află de ce regionalizarea ar fi benefică pentru cetăţeni

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/24/desc 01-24.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fostul premier, Emil Boc a explicat astăzi de ce este importantă regionalizarea pentru populaţie şi de ce este în defavoarea politicienilor. </strong></p>

 


Emil Boc a subliniat că în urma regionalizării populaţia ar avea doar de câştigat deoarece se vor cheltui mai puţini bani cu administraţia, va dispărea birocraţia şi vor fi atrase mai multe fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare. „Dacă se doreşte regionalizarea prin comasarea actualelor judeţe, fără ca cetăţeanul să facă un metru în plus pentru deplasare pentru a-şi lua cartea de identitate şi permisul de conducere şi alte documente de uz cotidian şi în loc să avem cinci judeţe vom avea unul singur, atunci ar fi în interesul României. Se vor cheltui mai puţini bani cu administraţia, birocraţia va fi mai puţină, se vor face proiecte regionale cu finalitate, serviciile deconcentrate vor fi doar la nivel de regiune, vor dispărea o grămadă de şefi. Politicienii vor avea de pierdut, dar va câştiga ţara”, a explicat fostul premier.

S-ar aduce mai multe fonduri europene

Emil Boc a afirmat că regionalizarea ar însemna şi atragerea mai multor fonduri europene. „S-ar aduce mai mulţi bani din fonduri europene şi aceasta ar fi motivaţia cea mai puternică. Regionalizarea trebuie făcută pentru că altfel nu avem şanse să aducem, în exerciţiul financiar următor, nici atâţia bani europeni câţi am adus în 2007 – 2013.


Regiunea poate să aibă propriul ei Program Operaţional Regional pentru a atrage fonduri europene şi nu mai trebuie să mergi la Bucureşti la ministere să te încadrezi într-un proiect valabil pentru toată ţara. Când vor fi regiuni vor fi opt programe operaţionale regionale, pe fiecare regiune care va şti care sunt priorităţile de acolo şi le va adapta”, a declarat Boc.

Este important să nu deserveşti interesele politicienilor

Potrivit fostului prim-ministru, regionalizarea este necesară, „dar cum o faci este important: dacă serveşti interesele oamenilor sau ale politicienilor. Serveşti interesele politicienilor dacă mai creezi o structură peste actualele judeţe, mai dai nişte slujbe la alţi politicieni, mai creezi o strcutură peste actualele consilii judeţene şi se va complica birocraţia”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter