Actualitate

Renault ameninţă că va închide două fabrici în Franţa

<p><strong>Grupul Renault, afectat de criza de pe piaţa auto europeană, a ameninţat marţi că va închide două fabrici din Franţa dacă nu va încheia un acord de competitivitate cu organizaţiile sindicale, au declarat delegaţii sindicali la finalul unei întâlniri cu conducerea grupului.

"Conducerea a avertizat că dacă nu vom semna ar putea închide două fabrici", a spus Laurent Smolnik, delegat al sindicatului FO. El a adăugat că reprezentanţii conducerii nu au menţionat fabricile care ar putea fi afectate.


Informaţia a fost confirmată de alte două sindicate.

Conducerea a afirmat deja că acordul trebuie să cuprindă desfiinţarea a 7.500 de locuri de munci până în 2016, respectiv peste 15% din forţa de muncă a constructorului în Franţa, prin plecări naturale din companie.


În cazul în care acordul va include şi îngheţarea salariilor în 2013, fabricile din Franţa ar putea mări producţia prin preluarea de activităţi suplimentare de la partenerii grupului.

"Semnarea unui acord de competitivitate va permite fabricilor noastre franceze să fie suficient de competitive pentru atragerea de volume suplimentare de la partenerii noştri, de ordinul a 80.000 de vehicule pe an", a declarat Gerard Leclercq, directorul operaţiunilor franceze ale grupului, într-un comunicat.


Subiectul închiderii de fabrici este deosebit de sensibil pentru statul francez, care are o participaţie de 15% la Renault şi care a promovat absenţa unor astfel de măsuri la acest grup.

În schimb, PSA Peugeot Citroen a anunţat anul trecut un vast plan de restructurare care prevede suprimarea a 8.000 de locuri de muncă în Franţa şi închiderea uzinei din d'Aulnay-sous-Bois, din nordul Parisului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter