Actualitate

Peste 8.000 de şoferi cu permise valabile încă cel puţin şapte ani au cerut schimbarea documentelor

<p><strong>Peste 8.000 de români cu permise valabile încă cel puţin şapte ani au solicitat schimbarea documentelor în ultimele două săptămâni la ghişeele Serviciului permise auto din toată ţara, a declarat Mihai Enache, şeful Serviciului de Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

"În zilele de 27-28 decembrie ale anului trecut precum şi în zilele de la începutul anului până în data de 18 ianuarie, la nivel naţional, s-au emis aproape 305.000 de permise de conducere, asta în condiţiile în care într-o lună media la nivel naţional era undeva între 50.000 - 55.000 de permise emise. Din cei 305.000 de solicitanţi, aproape 8.000 aveau permise de conducere cu termen de valabilitate rămas de şapte, opt sau chiar de nouă ani", a spus comisarul şef Mihai Enache.

Astfel, peste 2.000 de cetăţeni au solicitat preschimbarea permisului auto, cu toate că documentul lor mai avea valabilitate nouă ani, aproximativ 2.300 de şoferi şi-ai schimbat permisul deşi mai era valabil opt ani, iar peste 3.600 de oameni au cerut preschimbarea actului în condiţiile în care mai avea şapte ani valabilitate.

Mulţi şoferi, deşi sunt la o vârstă înaintată, au venit să-şi schimbe permisul.


"În Municipiul Bucureşti am avut o solicitare de preschimbare a permisului de conducere din partea unui cetăţean în vârstă de 90 ani", a completat Mihai Enache.

Persoanele de vârsta a treia au invocat diferite motive atunci când s-au prezentat la ghişee pentru a cere un nou permis. Cei mai mulţi s-au temut de examinarea medicală şi au crezut că nu vor mai obţine dreptul de a conduce din cauza vârstei înaintate şi diferitelor afecţiuni, alţii au înţeles că se va scumpi taxa auto sau că permisul lor nu va mai fi recunoscut la nivel european.

"O bună parte a celor care solicitau preschimbarea permisului de conducere erau persoane în vârstă, motivele invocate de către aceştia erau diverse: că pierd foarte mult timp la cabinetele medicale pentru a efectua vizita medicală, că au auzit despre costuri care s-ar dubla chiar şi tripla, că taxa de eliberare a permisului angajau nişte sume astronomice deşi prin comunicatele noastre le aduceam la cunoştinţă că taxa rămâne neschimbată, de 68 de lei, sau mai spuneau că permisul de conducere n-ar fi recunoscut în Europa. Nu puţini au fost cei care, deşi aveau permisul expirat, iar conform legislaţiei aflate în vigoare trebuie să efectueze un set de vizite medicale, solicitau, totuşi, să le preschimbe şi lor permisele de conducere pentru că aşa au înţeles ei, că toată lumea până la 19 ianuarie trebuie să preschimbe permisul de conducere", a explicat Mihai Enache.

El a precizat că doar 10% dintre şoferii care au venit să-şi schimbe permisul aveau un document care urma să expire în aproximativ un an de zile.

"La nivelul Municipiului Bucureşti, în aceeaşi perioadă, au fost emise aproape 35.000 de permise de conducere, în condiţiile în care, toată luna noiembrie a anului trecut, au fost emise 344 de permise", a afirmat Enache.

Totodată, la nivelul judeţului Ilfov au fost emise, în ultimele două săptămâni, aproape 4.000 de permise, în condiţiile în care, în luna noiembrie, s-au eliberat doar 57 de astfel de documente.

La toate ghişeele de permise auto din ţară s-au format cozi interminabile în ultimele două săptămâni. Pentru a face faţă cererilor, la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor au funcţionat 15 ghişee unde oamenii au putut să-şi depună actele necesare eliberării documentelor.

Judeţele unde s-au eliberat peste 1.000 de permise auto sunt Bihor, Constanţa, Timiş şi Cluj, unde media este de aproximativ 100 de permise pe lună.

Ultimele Stiri
abonare newsletter