Actualitate

Creştere spectaculoasă a bugetului pentru Sănătate. Ce înseamnă pentru pacienţi?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/22/analize doctor.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Bugetul Ministerului Sănătăţii propus pentru anul acesta este de aproximativ 8,6 miliarde lei, mai mare cu aproape 81% faţă de anul trecut. </strong></p>

 


Medicii clujeni explică ce ar putea însemna acest lucru pentru pacienţi: o creştere a calităţii actului medical, diagnostic precis, investigaţii complexe şi o posibilă oprire a migraţiei medicilor spre alte ţări.

Bugetul Ministerului Sănătăţii propus pentru 2013 este de peste 8,675 miliarde de lei, cu aproape 81% mai mare decât în 2012, când a fost de 4,79 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pe 2013, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.


Potrivit proiectului, cheltuielile de personal vor creşte în 2013 cu 186%, ajungând la 590.848.000 lei, faţă de 206.077.000 lei în 2012.

La cheltuielile salariale în bani, cele mai semnificative majorări faţă de 2012 sunt la fondurile pentru sporuri, cele pentru condiţiile de muncă având alocat cu 744% mai mult decât anul trecut.


Mai mulţi bani pentru materiale sanitare

Conform Mediafax, creşteri importante sunt menţionate şi la capitolul „Bunuri şi servicii”, unde sunt majorate, printre altele, sumele pentru materiale sanitare, uniforme şi echipament, carburanţi şi piese de schimb.

În creştere sunt, de asemenea, sumele alocate pentru deplasări interne, detaşări şi transferări, în timp ce banii alocaţi deplasărilor în străinătate rămân la nivelul din 2012.


Din 2014 însă, bugetul Ministerului Sănătăţii va reveni la sume comparabile cu execuţia preliminară din 2012. Astfel, în 2014, Sănătatea ar putea primi 5.339.412.000 lei, în 2015 - 5.182.385.000 lei, iar în 2016 - 5.294.137.000 lei.

Sindicaliştii sunt sceptici cu privire la creşterea bugetului

Sindicaliştii din sănătate consideră că ar fi mai mult decât binevenită o creştere a bugetului pentru Sănătate, însă sunt sceptici şi le vine greu să creadă că este vorba de o majorare chiar cu 80%. „Este ceva de domeniul fanteziei, nu cred că este real. Dacă anul trecut a fost 4% din PIB, iar acum este vorba de 4,4% din PIB nu poate fi vorba de o creştere de 80%”, este de părere Maria Bizo, vicepreşedintele sindicatului SANITAS Cluj.


La rândul său, Ştefan Roman, preşedintele SANITAS Cluj subliniază că ar putea fi vorba de o creştere de cel mult 25% faţă de anul trecut.

Ar creşte calitatea tratamentului pentru bolnavi

În timp ce sindicaliştilor nu le vine să creadă că sănătatea ar putea primi mai mult cu 80% anul acesta, managerii spitalelor spun că o majorare ar fi binevenită pentru toată lumea. Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj afirmă că o creştere este necesară deoarece ar motiva angajaţii care au tendinţa de a pleca tot mai mulţi în străinătate şi ar putea fi dotate şi renovate spitalele. Toate acestea ar fi în beneficiul pacienţilor. „Această creştere ar duce la posibilitatea de diagnostic şi tratament de o calitate mai bună pentru pacienţi, s-ar putea face investigaţii complete şi complexe”, subliniază Cristiana Ciortea.

Ministrul Sănătăţii anunţase o creştere de 30%

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu anunţase iniţial o creştere bugetară de 30%, mare parte din bani urmând să fie daţi pentru plata datoriilor la medicamente.

De asemenea, ministrul a anunţat creşterea cu 50% a veniturilor pentru ambulatoriul de specialitate şi dezvoltarea unor programe noi de terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular ischemic şi traumă.

Proiectul bugetului general pe anul acesta va ajunge joi în Parlament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter