Actualitate

Cum ne putem feri de cancerul de col uterin

<p><strong><img src="documente/stories/2012/05_mai/18/02-vaccin4.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În perioada 21-27 ianuarie este marcată în ţara noastră Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Femeile trebuie să ştie că screeningul previne cu până la 80% cancerul de col uterin.

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin printr-o serie de evenimente reunite sub mesajul „Prevenirea cancerului de col uterin începe prin vaccinarea anti-HPV”.


Mesajul transmis de organizatorii acţiunii este acela că se poate preveni cancerul de col uterin printr-un regim de viață sănătos, prin controale medicale periodice și prin vaccin.

Vaccinurile sunt eficiente dacă sunt făcute în adolescenţă

Potrivit European Cervical Cancer Association (ECCA), programele coerente de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni cu până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. În plus, vaccinurile contra HPV au o eficiență extrem de mare atunci când sunt administrate adolescenților și pot reduce rata îmbolnăvirii de cancer de col uterin chiar și mai mult.


În fiecare an, în România, mor 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin și alte 3.000 de femei își anunță familia că au fost diagnosticate cu acest tip de cancer.

60.000 de femei se îmbolnăvesc în fiecare an

În contextul în care aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit, 60.000 de femei dezvoltă această boală în Europa în fiecare an, iar 30.000 mor din cauza ei. Potrivit ECCA, unul din motivele pentru care ne lovim de aceste cifre este reprezentat de faptul că multe țări (printre care și România) nu au adoptat încă programe eficiente și coerente de screening și de vaccinare, astfel că oamenii din aceste țări nu au acces la aceste mijloace de protecție. În al doilea rând, chiar și acolo unde aceste programe sunt în desfășurare, există multe femei care nu sunt la curent cu importanța acestor măsuri de precauție, așa că nu le folosesc.


6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinul anti-HPV este metoda de prevenție primară împotriva cancerului de col uterin. Conform datelor furinzate de Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în România 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, ceea ce ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această afecțiune.

Între timp, peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter