Actualitate

DESCOPERIRE: Vaccinul care previne apariţia Alzheimerului

<p><strong>Un grup de cercetători spanioli a conceput un vaccin împotriva Alzheimerului, care poate preveni apariţia bolii sau atenua simptomele ei atunci când aceasta s-a instalat deja, după cum arată primele teste efectuate pe şoareci transgenetici, relatează agenţia EFE.

Medicul spaniol Ramón Cacabelos, coordonatorul proiectului, a prezentat joi la o conferinţă de presă vaccinul EB-101 împreună cu documentaţia ştiinţifică, el obţinând deja autorizaţia pentru a realiza vaccinul în SUA, unde grupul de cercetători poartă discuţii cu mai multe multinaţionale din sectorul medical pentru a începe studiile clinice pe oameni.

Aceste studii ar putea începe în trei sau patru luni şi vor dura între şase şi opt ani, dar termenele depind şi de condiţiile pe care le va impune FDA, organismul american ce reglementează producţia de medicamente.


Vaccinul dublează speranța de viață a pacienților cu Alzheimer

În stadiul actual, odată cu evaluările realizate pe şoareci care aveau principalele mutaţii genetice responsabile de această boală la oameni, cercetătorii estimează că noul vaccin ar putea dubla speranţa de viaţă a pacienţilor cu Alzheimer, care în prezent pot trăi între trei şi opt ani. Obiectivul nu este însă doar prelungirea speranţei de viaţă, ci şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi a demnităţii persoanelor care suferă de această boală.

În aceste experimente preliminare s-a observat că şoarecii imunizaţi nu au dezvoltat boala de-a lungul vieţii, nu au suferit modificări imunologice şi nici nu au prezentat reacţii vasculare hemoragice în creier. La animalele care au prezentat semnele unei degenerescenţe cerebrale, s-a observat că procesul degenerativ a fost stopat şi s-au redus semnificativ caracteristicile patogenetice specifice creierului unui bolnav de Alzheimer.

Având în vedere aceste rezultate, cercetătorii subliniază importanţa prevenirii acestei boli care începe să se manifeste de la vârsta de 60-65 de ani, deşi ea începe să afecteze creierul mult mai devreme, încă de la vârsta 30-35 de ani. Astfel, cu ajutorul acestui vaccin s-ar putea opri cursul bolii cu 30-40 de ani înainte ca ea să devină manifestă.

Se estimează că în prezent în lume există 36 de milioane de bolnavi de Alzheimer, iar previziunile arată că în anul 2030 acest număr ar putea ajunge la 66 de milioane şi la 115 milioane în anul 2050. La ora actuală mai sunt în stadiul de experiment şi alte vaccinuri împotriva acestei boli în SUA, Israel, Japonia şi China.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter