monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cum va „arăta” noua taxă auto şi cum vor influenţa noile reglementări piaţa?

Propunerea a fost prezentată în şedinţa de miercuri a Guvernului, de către Ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Taxa auto va avea o nouă demunire şi noi reglementări pentru maşinile cu mai puţin de opt locuri. Astfel, timbrul de mediu, după cum este rebotezată taxa, se va stabili luând în calcul integral emisia de dioxid de carbon, spre deosebire de sistemul actual în care contează şi capacitatea cilindrică.

Noua taxă va fi calculată, precum se întâmplă şi în momentul de faţă şi în funcţie de cota de depreciere a maşinii, rezultată din vechimea acesteia. Însă, prin noul sistem de calcul, cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că acest tip de maşini mai are o durată scurtă de funcţionare şi, deci, va polua pentru un interval mai mic.

„Intenţia este să aplicăm principiul conform căruia «poluatorul plăteşte», dar şi să încurajăm achiziţia de maşini mai puţin poluante. Acum, pentru maşinile vechi şi foarte vechi este percepută o taxă aberantă, ceea ce creează un blocaj în achiziţionarea de maşini mai puţin poluante”, a declarat Rovana Plumb, pentru Mediafax.

Timbrul de mediu va fi aplicat numai maşinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, în afara scaunului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune), pentru celelalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze fiind achitată în continuare actuala taxă auto

Se încurajează achiziţia de maşini puternice

Potrivit dealer-ilor auto consultaţi de Monitorul de Cluj, va creşte numărul importurilor şi totodată al vânzărilor de maşini cu capacitate cilindrică mare, evitate până acum de mulţi dintre cumpărători din cauza taxei de poluare mari.

„Vor creşte vânzările de maşini care au capacitatea cilindrică mare, pentru care se percepea până acum o taxă mai mare”, declară Cornel M., comerciant clujean de maşini second-hand.

În opinia dealer-ului noua variantă a taxei nu ar avea ca principal obiectiv reducerea poluării. „Nu mi se pare normal ca o taxă de poluare să nu ţină cont de capacitate şi implicit de consumul de carburant al autovehicului”, explică clujeanul.