Actualitate

Epidemie de GRIPĂ la Cluj - Oricând e posibil

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/17/salonpacientibolnavipatspitalclinicachirurgie3rp06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O epidemie de gripă poate izbucni oricând în ţara noastră din cauză că virusurile gripale circulă odată cu populaţia.</strong></p>

 

Primul deces din cauza gripei a fost înregistrat în acest sezon în Bistriţa-Năsăud. Deocamdată, în judeţul Cluj nu a apărut niciun caz de gripă.


În acest sezon, în SUA s-a creat o adevărată isterie după ce populaţia a fost lovită de o epidemie de gripă care a ucis deja 20 de copii, iar 19.000 de persoane s-au îmbolnăvit de la începerea sezonului. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât numărul cazurilor de persoane bolnave de gripă este de cinci ori mai mare decât anul trecut.

În ţara noastră, cazurile de boli respiratorii de sezon sunt în limite normale, dar potrivit evz.ro, dacă săptămâna trecută au fost înregistrate doar două cazuri de gripă, zilele acestea au fost confirmate cinci cazuri noi atât de gripă cu virus AH1N1, cât şi de gripă B şi chiar un deces. Este vorba despre un bărbat din Bistriţa care avea şi alte boli asociate, printre care o boală cardiovasculară.


În Cluj, nici un caz de gripă

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, până acum în judeţul Cluj nu s-a înregistrat nici un caz de gripă. Situaţia era asemănătoare şi anul trecut. În săptămâna 7 – 13 ianuarie, 1.709 clujeni s-au îmbolnăvit de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, mai mulţi cu 158 decât anul trecut în aceeaşi perioadă. Tot în aceeaşi perioadă, s-au contabilizat 244 cazuri de pneumopatii acute, mai puţine cu 103 decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

Virusul gripal circulă odată cu oamenii

Cu toate că încă nu a apărut nici un caz de gripă în judeţ, medicii clujeni atenţionează că gripa din SUA sau orice altă gripă poate să ajungă şi pe teritoriul ţării noastre din cauză că virusul circulă odată cu populaţia. „Virusurile gripale din SUA sau din orice altă parte pot să ajungă şi în ţara noastră pentru că populaţia călătoreşte, iar un virus odată intrat în rândul populaţiei se transmite cu uşurinţă”, explică medicul de familie Călin Florescu.


La rândul său, Dorina Duma, directorul DSP Cluj afirmă că orice virus, din orice colţ al lumii poate să ajungă şi la noi. „Întotdeauna poţi să ai un val epidemic de boli transmisibile precum gripa, rujeola sau rubeola”, precizează Duma.

Cum se ia cel mai uşor virusul gripal

Tocmai din cauză că virusul se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, aglomeraţiile sunt locurile de unde se poate lua cu uşurinţă virusul gripal. Supermaketurile, mijloacele de transport în comun, şcolile, gările şi orice alt loc aglomerat sunt cele mai propice locuri de unde se poate lua virusul gripal.


Metode simple pentru a scăpa de gripă

Cu toate că virusul gripal se transmite cu mare uşurinţă, există însă şi câteva metode simple pentru a evita îmbolnăvirea, metode care nu sunt respectate întotdeauna de populaţie: să nu strănutăm în public fără a pune o batistă la gură, să ne spălăm pe mâini, să mâncăm sănătos. Medicul Călin Florescu afirmă că trebuie ţinut cont şi de factorii care cresc imunitatea organismului, astfel că se recomandă un aport suplimentar de vitamina C, de preferat din coacăze, cătină şi alte fructe bogate în vitamina C.

Vaccinarea, cea mai bună măsură împotriva gripei

Specialiştii subliniază că oamenii nu trebuie să se teamă de virusul gripal ci să se pregătească pentru a face faţă bolii, iar cea mai sigură şi mai la îndemână metodă este vaccinarea antigripală.


Imunizarea populaţiei se poate face gratuit, la medicul de familie, dacă te încadrezi în categoriile de risc: persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical.

Vaccinul antigripal poate fi cumpărat şi din farmacii, preţul unuia fiind de aproximativ 30 lei.

abonare newsletter