monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Sistem de sănătate public sau privat? Care-i diferența?

Ţările cu sisteme publice de sănătate puternice sunt şi cele care asigură o foarte bună sănătate populaţiei, în timp ce statele care se bazează în principal pe sistemul privat, cheltuie enorm şi au rezultate dezamăgitoare pentru sănătatea populaţiei, arată un raport al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a prezentat, miercuri, Guvernului o notă privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.

Documentul prezintă situaţia actuală a finanţării furnizorilor medicali, dar şi informaţii referitoare la noi măsuri şi principii care vor fi promovate de Ministerul Sănătăţii pentru aplicarea politicilor de sănătate publică.

Abandonul sistemului public de sănătate ar duce la restrângerea finanţării acestuia şi apoi ar putea urma „un scenariu catastrofic”, care poate duce în final la prăbuşirea şi destructurarea sistemului public de sănătate, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Documentul Ministerului Sănătăţii constituie, potrivit autorilor, un prim, dar esenţial pas în revitalizarea sistemului public spitalicesc din România.

Raportul MS vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa că, de la 1 martie, vor fi sistate fondurile către spitatele private.