monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Parking cu lift pe strada Kogălniceanu care va deveni pietonală

Pe strada Mihail Kogălniceanu va fi construit un parking subteran, cu lift după un model din Coreea şi din capitalele europene. Întreaga stradă va deveni pietonală.

Primăria Cluj-Napoca are în vedere, în continuare, construirea unui parking fie subteran, fie suprateran lângă cimitirul din centrul oraşului. Primăria Cluj-Napoca renunţă la ideea realizării parkingului subteran din faţa sediului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi propune realizarea unui parking inteligent, cu lift, în zona Casei Universitarilor. Noua idee a fost propusă în cadrul unor discuţii care au avut loc, ieri, cu mai mulţi specialişti. „Soluţia nouă care s-a conturat ieri a fost posibilitatea de realizare a unui parking subteran, automat, cu lift pe strada Kogălniceanu în zona Casei Universitarilor, de lângă Universitatea Babeş-Bolyai şi va avea o capacitate de 200 de locuri”, a declarat primarul Emil Boc. El a explicat modul în care funcţionează un parking automat: „pui maşina în lift, ţi-o coboară în căsuţă, ţi-o aduce unde ai predat-o. Am întâlnit astfel de parkinguri în marile capitale europene. Şi în Coreea am văzut un asemenea parking”.

Primarul a subliniat că este nevoie de cel puţin un parking în zonă, iar un parking cu lift nu ar crea disconfort şi ar rezolva problema riveranilor.

Parkingul de lângă cimitir, analizat de specialişti

Pe lângă parkingul cu lift de pe strada Kogălniceanu, Primăria Cluj-Napoca are în vedere, în continuare, construirea parkingului de pe strada Avram Iancu. „Rămâne ca obiect de studiu locaţia de la intrarea în cimitir, pe partea dreaptă, unde Primăria nu este proprietar. Dacă prin noul Plan Urbanistic General găsim o reglementare care să ne ajute sau proprietarii să intre într-un parteneriat cu Primăria, acolo s-ar putea realiza şi un parking fie subteran, fie suprateran”, a explicat primarul.

Potrivit conducerii Primăriei, toate aceste parkinguri se vor realiza în parteneriat cu firme private.

Strada Kogălniceanu va deveni pietonală

Aspectul zonei centrale de lângă sediul central al UBB se va schimba nu doar prin realizarea parkingului inteligent ci şi prin pietonalizarea acesteia şi punerea în valoare a tuturor elementelor sale. „Pentru pietonalizarea străzii Kogălniceanu va fi realizat un concurs de soluţii care să ofere un grafic de realizare a tot ceea ce înseamnă strada Kogălniceanu: punerea în valoare a bisericii, UBB care are nevoie de un spaţiu public, complexului statuar Şcoala Ardeleană, biserica, statuia Sf. Gheorghe”, a afirmat Boc. Specialiştii vor spune care este cea mai bună soluţie pentru această stradă pentru redarea ei în spaţiul public.