monitorulcj.ro Menu
Actualitate

GREVĂ SPONTANĂ la CFR Călători. Angajaţii nu şi-au primit salariile pe decembrie. Ministrul Transporturilor: Responsabilii de întârziere vor plăti

O parte a angajaţilor CFR Călători au declanşat o grevă spontană, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, directorul companiei, Ştefan Roşeanu, afirmând că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie redus.

 

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat că din informaţiile pe care le are în unele zone angajaţii au încetat spontan lucrul la ora 7.00, precizând că acum este verificată situaţia.

"Vom intra în dialog cu angajaţii, să vedem ce revendicări au. Sperăm ca disconfortul creat călătorilor să fie redus", a spus directorul companiei.

El a mai afirmat că "de principiu" trenurile vor intra în gările mari şi nu vor opri pe câmp.

El a spus că nu are o situaţie exactă a trenurilor care sunt afectate.

Întrebat despre plata salariilor, Roşeanu a precizat că au existat probleme privind achitarea integrală a acestora pentru luna decembrie şi că salariile au fost plătite în proporţie de 70-75%, iar până joi dimineaţă vor fi achitate integral salariile şi la CFR Călători şi la infrastructură.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti.

El a spus că nu are atribuţii, dar că va cere premierului să verifice cheltuilile fiecărei companii din subordinea Ministerului Transporturilor.

"Am suspiciunea că se plătesc cu prioritate alte cheltuieli, şi nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care în acest caz este statul, ca dacă oamenii muncesc să fie plătiţi", a spus Fenechiu.

El a mai afirmat că va căuta soluţii pentru ca în cursul acestei zile problema să fie rezolvată, iar responsabilii să plătească.

Greva va înceta la ora 9.00

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial, Grigore Mare, afirmă că greva spontană a fost declanşată de angajaţii CFR care se ocupă de circulaţia trenurilor de la companiile CFR Infrastructură şi CFR Călători şi se va încheia la ora 9.00.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial, Grigore Mare, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că sindicaliştii din calea ferată au sesizat şi problema furturilor pe calea ferată care au dus la degradarea siguranţei feroviare.

"Angajaţii CFR care se ocupă de circulaţia trenurilor de la companiile CFR Infrastructură şi CFR Călători au declanşat, miercuri, o grevă spontană nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile la termen şi de condiţiile grele de muncă. Sunt nemulţumiri acumulate de-a lungul timpului pe care le-am sesizat conducerii companiilor, dar la care nu am primit răspuns. Am sesizat şi problema furturilor pe calea ferată, care a dus la degradarea siguranţei feroviare”, a spus Mare.

Potrivit acestuia, greva spontană afectează circulaţia trenurilor la nivel naţional între orele 7.00 şi 9.00.