monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ministerul Sănătăţii încalcă drepturile pacienţilor

Decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu de a tăia finanţarea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) clinicilor private este dur criticată de pacienţi.

Nici măcar managerii spitalelor de stat nu privesc cu foarte mare încredere modificarea propusă de conducerea Ministerului.

Dacă se va pune în aplicare ideea lui Eugen Nicolăescu de a sista finanţarea de la CNAS pentru clincile şi spitalele private, din 1 martie, aceste unităţi sanitare nu le vor mai oferi pacienţilor niciun serviciu decontat total sau parţial de către stat deoarece nu vor mai putea încheia contracte cu CNAS. Banii ar urma să fie folosiţi pentru finanţarea spitalelor de stat, al căror buget ar creşte cu 10%.

Este încălcat dreptul pacienţilor de a alege

Reprezentanţii pacienţilor subliniază că prin decizia Ministerului Sănătăţii s-ar încălca dreptul pacienţilor de a alege dacă vrea să fie tratat la stat sau la privat. „Pacienţii au dreptul de a alege între furnizorii de servicii medicale pe care îi doresc. Nu este importantă forma de proprietate, atât timp cât serviciile medicale sunt echivalente. În acest fel, dispare concurenţa de pe piaţa serviciilor medicale. Aceşti bani care merg spre furnizorii privaţi nu sunt bani publici, aşa cum s-a spus. Sunt bani privaţi din fondul asigurărilor de sănătate, banii asiguraţilor. Dacă mergem pe o asemenea logică, ar trebui sistate şi contractele medicilor de familie pentru că şi ei sunt organizaţi ca o formă privată. Considerăm însă că spitalele de stat şi cele private trebuie să fie tratate în mod egal. Astfel, pentru acelaşi serviciu, trebuie decontată aceeaşi sumă de bani de către CNAS”, a declarat Iulian Petre, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Banii ar trebui foarte bine gestionaţi pentru a ajuta pacientul

Managerii spitalelor clujene sunt de părere că cei 10% care s-ar întoarce la spitalele publice ar veni în ajutorul pacientului doar dacă vor fi bine gestionaţi, altfel ar fi doar o investiţie inutilă. „Dacă banii se regăsesc investiţi în pacient este o decizie bună, dar dacă se duc în altă parte, atunci nu este bine deloc. Dacă aceşti bani nu sunt gestionaţi cum trebuie atunci nu este deloc în favoarea pacientului”, declară Mihai Mleşniţe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie prof.dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca.

Casa de Asigurări poate încheia contracte cu oricine

Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca apreciază că această decizie este una foarte delicată şi subliniază că nu este bine să fie exclusă concurenţa clinicilor private. Pe de altă parte, directorul spitalului afirmă că este posibil să fie o confuzie de termeni pentru că Ministerul Sănătăţii nu poate opri finanţarea dată de CNAS. „Nu înţeleg contextul în care se discută acest lucru. Casele de asigurări sunt un asigurător şi pot să încheie contracte cu orice furnizor. Cred că undeva este o confuzie de termeni sau o neînţelegere undeva la mijloc”, explică Sanda Patrichi.

Pacienţii care îşi fac analize la privat, cei mai afectaţi

Primii care vor fi loviţi de modificarea propusă de conducerea Ministerului Sănătăţii sunt pacienţii care aleg să îşi facă analizele medicale la policlinicile private deoarece multe dintre acestea sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

În ceea ce priveşte clincile şi spitalele private, există şi cazuri în care acestea nu sunt afectate de sistarea finanţării, cum este cazul maternităţii Gynia din Cluj-Napoca. Reprezentanţii clinicii private spun că nici ei şi nici pacienţii nu sunt afectaţi în vreun fel deoarece nu au nici un contract cu CAS, toate serviciile oferite fiind plătite de pacienţi.

O lovitură mortală dată sistemului

PDL îi solicită ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să prezinte o situaţie exactă a deconturilor către spitalele private şi consideră declaraţia ministrului potrivit căreia spitalele private ar urma să fie oprită „o lovitură mortală dată sistemului”. „Sper să se răzgândească premierul a nu ştiu câta oară în privinţa sistemului de sănătate privat. Cum este posibil ca acela care are nevoie de servicii medicale să nu poată apela la acestea acolo unde el crede de cuviinţă, atât timp cât în fruntea ministerului este un ministru care-şi spune liberal. Practic, discutăm de faptul că banii urmează bolnavul din 2005. Şi în timp ce eram în Guvern cu ei aşa au şi stat lucrurile”, a declarat Vasile Blaga, preşedintele PDL, citat de Agerpres.