Actualitate

Fostul comisar pentru extinderea UE Günter Verheugen va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/15/gnter verheugen.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai" va conferi titlul de Doctor Honoris Causa fostului comisar pentru extinderea UE Günter Verheugen care a jucat un rol activ în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, a declarat, pentru AGERPRES, decanul Facultăţii, prof. univ. dr. Nicolae Păun.

"În luna februarie, la UBB vor veni personalităţi de prestigiu ale Europei, la primul Colocviu ştiinţific cu tema 'Dezintegrare şi integrare în Europa Centrală şi de Est (1919-post-1989)'. Colocviul este susţinut de Comisia Europeană. Evenimentul va fi prefaţat, pe 20 februarie, de ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa, pe măsura ambiţiilor UBB şi ale Facultăţii de Studii Europene, fostului comisar pentru Extinderea UE, Günter Verheugen", a afirmat profesor dr. Nicolae Păun.

Universitarul clujean a evidenţiat că inaugurarea Oficiului Cluj al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, eveniment desfăşurat, luni, 14 ianuarie, în prezenţa fostului preşedinte al României (1996-2000) Emil Constantinescu, este un moment important în suita celor ce consolidează statutul Facultăţii de Studii Europene înfiinţate în urmă cu aproape două decenii la UBB, în premieră naţională.

"Prea multe lucruri au făcut implozie necontrolată, în absenţa unui mesaj cultural puternic de diplomaţie culturală. Dar nu ajunge doar mesajul de diplomaţie culturală în sine. Cultura este un background al intelectualilor şi este nevoie de negociere şi de comunicare europeană continuă. Este uşor să îţi asumi Europa prin acţiuni festiviste, iar apoi, când vine momentul să administrezi resursa europeană, prin diplomaţie şi negociere, să dai rateuri", a spus prof. univ. dr. Nicolae Păun.

El a subliniat că Facultatea de Studii Europene este un promotor, va da expertize pentru o comunicare europeană eficientă şi auzită de toată lumea. Instituţia a dat şi până acum experţi şi specialişti, iar ei sunt, în prezent, fie la Bruxelles, fie în alte ţări ale Uniunii Europene.

"Unul dintre regretele mele este că de multe ori vocea României nu a depins de universităţi ci, din nefericire, de tranziţia extrem de improvizat gestionată de decidenţii noştri politici. Şi mediul academic are partea lui de vină că vocea României a fost spartă în cioburi şi de multe ori nesemnificativă. În acest moment, noua oportunitate pe care o oferă României o structură prestigioasă, precum este Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin, a fost asumată de UBB. Aceasta este pregătită pentru această oportunitate, având singura Facultate de Studii Europene din sistemul universitar naţional. Facultatea are în prezent 20 de studenţi înmatriculaţi la Institutul din Berlin", a explicat universitarul clujean.



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter