Actualitate

Andrei Marga ştia că nu poate să facă angajari la ICR

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/14/desc 01-15.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, este acuzat că şi-a promovat apropiaţii în funcţii cheie și că aceştia ar fi ocupat posturile vacante înainte de desfăşurarea concursului. </strong></p>

 

Potrivit unui document, Florin Georgescu, fostul ministru al Finanţelor, i-a explicat lui Marga încă din octombrie 2012 că nu mai poate face angajări la ICR. Directorul ICR, Andrei Marga ştia de la finalul anului trecut că nu poate organiza concursuri pentru noi angajări. „Evenimentul Zilei” a intrat în posesia unui răspuns trimis în data de 9 octombrie 2012 de ministrul Finanţelor din acea vreme, Florin Georgescu la solicitarea preşedintelui ICR, Andrei Marga de suplimentare a bugetului ICR pe anul 2012 cu suma de 1.676 mii de lei, care includea şi solicitarea de finanţare a unui număr suplimentar de 33 de posturi.

Răspunsul Ministerului Finanţelor contrazice afirmaţia lui Andrei Marga de sâmbătă seara de la DigiTv, care a susţinut că ICR a primit 22 de posturi.

Astfel, referitor la solicitarea de finanţare a celor 33 de posturi, lui Marga i se atrage atenţia că „ în cadrul acordurilor de împrumut încheiate cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, autorităţile române au reafirmat angajamentul de menţinere a unui control strâns al cheltuielilor bugetare, prin promovarea unor politici bugetare prudente, inclusiv prin continuarea reducerii numărului de angajaţi”, potrivit evz.ro.

În răspunsul semnat de Florin Georgescu se mai atrage atenţia că această politică se va continua şi în 2013, urmând ca angajările să se facă doar în condiţiile în care se eliberează posturi.

„În anul 2013, numărul maxim de posturi finanţate la nivel de ordonator principal de credite se va stabili pe baza numărului de posturi ocupate în prezent, precum şi a numărului estimat de ieşiri naturale din sistemul bugetar până la sfârşitul anului 2012”, se mai arată în documentul ministerului de Finanţe, deci niciun post în plus.

Faţă de solicitarea de 1.676.000 lei, ICR a primit la rectificarea de la finalul lunii octombrie doar 676.000, destinat organizării unor evenimente. În plus, potrivit documentului trimis ICR de către ministerul Finanţelor, Florin Georgescu i-a sugerat lui Andrei Marga, „să analizeze şi posibilitatea creşterii gradului de finanţare a cheltuielilor Institutului din veniturile proprii, realizate potrivit legii.”


Şi-a instalat nepoata şefă la ICR

Andrei Marga a numit-o în funcţia de secretar general adjunct al Institutului Cultural Român (ICR) pe Eunicia Maria Trif, nepoata lui. Numirea în funcţia de conducere a venit la scurt timp după ce Marga a fost numit director la ICR.

Mai precis, Eunicia Trif este nepoata soţiei lui Marga, Delia. Ea a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Facultatea de Drept la fără frecvenţă, la Universitatea ”Babeş- Bolyai” (UBB), după care l-a urmat pe unchiul ei, Andrei Marga, pe parcursul carierei sale: a devenit doctoranda lui, a fost şefa sa de cabinet când el era preşedintele Colegiului Universitar al UBB şi, ulterior, rector al universităţii. În momentul în care Andrei Marga a plecat la Ministerul de Externe, şi nepoata sa şi-a schimbat direcţia profesională şi a devenit consilier al ministrului de externe. În momentul de faţă, când Marga a ajuns la ICR, în mod firesc şi nepoata sa a fost numită în conducerea comitetului director al instituţiei.

Printre alţi protejaţi ai lui Marga care au primit funcţii în ICR se numără Dana Bizuleanu, (elevă de-a lui Marga, care a fost numită director adjunct al ICR Berlin), Rareş Trifan, fostul director al Operei din Cluj care a primit postul de referent la ICR New York, Andrei Ciubuc, fost prefect al studenților din UBB sub conducerea lui Marga, devenit acum director general în Direcţia Generală a Românilor de Pretutideni a ICR, sau realizatorul de emisiuni TV de la Realitatea, Octavian Hoandră, devenit brusc director al Direcţia de Comunicare a ICR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter