Actualitate

Nicolăescu: Românii, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate

<p><strong>Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate, el precizând că asigurarea socială de sănătate este una obligatorie, reprezentând un fel de impozit. </strong></p>

 


"Cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României, e a noastră, a tuturor, pe asta trebuie să o rezolvăm", a spus Nicolăescu.

El a precizat că asigurarea este obligatorie, nu facultativă. "Asigurarea este obligatorie, dacă e obligatorie, e o contribuţie obligatorie, deci e un fel de impozit. De ce să răstălmăcim cuvintele? Noi vorbim de un impozit obligatoriu. Dacă se spunea asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doriţi dumneavostră cu ei. Cât ea este socială, aşa se cheamă, asigurări sociale de sănătate, atunci acei bani sunt publici, iar Guvernul şi ministerul Sănătăţii au obligaţia să facă aceaste politici publice pe fonduri publice", a spus Nicolăescu.


Solicitat să comenteze criticile aduse propunerii sale de eliminare a finanţării de la stat pentru spitalele private, Nicolăescu a răspuns: "În general, lumea critică când nu este bine informată. Când vor înţelege care sunt măsurile în coerenţă, care au ca scop tocmai îmbunătăţirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio reţinere".

El a arătat că cine se întreabă acum de ce banii nu merg şi la privat habar nu are de lege, pentru că legea se referă la asigurări sociale de solidaritate şi nu priveşte opţiunile private şi conturile personale de asigurări.


"Legea spune de asigurări sociale de sănătate care sunt obligatorii pentru că reprezintă sistemul de solidaritate, Cine doreşte să exprime opţiuni, poate face asigurări private, legea de azi permite oricui", a spus Nicolăescu.


 


Citeşte şi:

Ministrul Sănătăţii loveşte în pacienţi ca să ajute statul

Ultimele Stiri
abonare newsletter