Actualitate

Cadrele medicale ar putea fi plătite după performanţă

<p><strong><img src="documente/stories/10_octombrie/24_ziua/02%20doctor%20medic%20spaga%20plati%20informale.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu vrea să păstreze medicii în ţară prin salarii în funcţie de performanţă, după criterii obiective şi transparente. </strong>

Nicolăescu consideră că prin salarii în funcţie de performanţă, cadrele medicale vor fi mai motivate să nu plece în străinătate. „Din păcate, au trecut patru ani în care nu s-a făcut nimic şi trebuie să reluăm acea idee, în sensul de a încerca să facem plata personalului medical după performanţă, în sensul în care să motivăm personalul medical şi în felul acesta să găsim o metodă prin care să stabilizăm personalul şi chiar să-l atragem. Să-l motivăm să rămână în ţară”, spune Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.

Dacă nu se dau salarii după performanţă, apar abuzuri

Ministrul Sănătăţii este de părere că trebuie stabilite criterii obiective, iar în caz contrar vor apărea abuzuri. „Trebuie să ne gândim să scoatem statutul personalului medical din statut bugetar şi să-l ducem într-un statut de plată după performanţă, pe un buget global, astfel încât să existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de secţii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, uşor comensurabile, ca să poată să fie şi stimulative şi aplicate motivant. Pentru că, dacă nu vom face acest lucru, vom cădea într-o altă alternativă probabil, în care să întărim abuzuri sau să se întâmple orice altceva decât ceea ce ne dorim şi sperăm să se întâmple ca urmare a acestor activităţi”, a spus Nicolăescu.


Potrivit ministrului, în acest moment se lucrează la o schimbare legislativă deoarece legea de acum nu permite introducerea unui sistem de plată după performanţă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter