Actualitate

Raed Arafat: În următoarea lună şi jumătate vom vedea primele misiuni ale avionului SMURD

<p><strong>Prim-adjunctul ministrului Sănătăţii, secretarul de stat dr. Raed Arafat, a anunţat vineri, la Târgu Mureş, că în cel mult o lună şi jumătate vor fie efectuate primele misiuni ale avionului SMURD achiziţionat din fondurile adunate de la populaţie prin alocarea a 2% din impozitul pe venit.

'Avionul SMURD este acum sosit, luat integral din 2% şi câteva donaţii care ne-au ajutat cu plata asigurărilor şi altele. Trebuia rezolvată problema piloţilor, s-a realizat şi acest lucru, deci ne-a aprobat Guvernul recent transferul a 6 posturi de piloţi de la MApN la MAI, deci a fost aprobat acest lucru de primul ministru. Am înţeles că domnul ministru al Apărării, domnul Duşa a făcut deja, ieri, transferul piloţilor, ceea ce înseamnă că putem să facem instruirea piloţilor începând cu data de 20 ianuarie. Durează cam 20-25 de zile programul de pregătire al piloţilor, care se face o pregătire specială de trecere de la avionul pe care-l ştiau ei, la noul tip de avion pe care-l avem. După asta, avionul intră în lucru. Deci cert în următoarea o lună şi jumătate vom vedea primele misiuni ale avionului care va rezolva o mare problemă', a arătat Arafat.

Secretarul de stat a precizat că achiziţionarea avionului s-a putut materializa atât datorită populaţiei, cât şi sprijinului oferit de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Apărării Naţionale, care a rezolvat problema piloţilor şi a modului de operare a aparatului.

Precizăm că Fundaţia pentru SMURD a reuşit să achiziţioneze, din fondurile adunate de la populaţie prin alocarea a 2% din impozitul pe venit, un avion sanitar de fabricaţie americană, Piper Cheyenne 3A.

Avionul SMURD va opera de pe aeroportul Băneasa din Bucureşti, iar costurile de achiziţie s-au ridicat la aproximativ un milion de euro, incluzând aparatul, reviziile tehnice, echipamentele medicale, dar şi pregătirea piloţilor şi a tehnicienilor.

Acest avion sanitar este dotat cu două tărgi, a fost utilizat ca ambulanţă aeriană, nu necesită multe modificări şi are aproape 5.000 de ore de zbor.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter