monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Boc vrea un pasaj pe sub centrul Clujului plus un parking subteran

Primarul Emil Boc le-a cerut consilierilor locali să găsească soluţii şi să vină cu propuneri pentru realizarea unui pasaj subteran în municipiul Cluj-Napoca care să scoată traficul din centrul oraşului.

Potrivit lui Boc, pasajul ar urma să aibă o lungime de un kilometru, ieşiri spre gară şi spre Calea Turzii şi un parking subteran. Costul unui asemenea pasaj se ridică la peste 100 de milioane de euro.

„Doresc să supunem în dezbatere publică proiectul care prevede construirea unui pasaj subteran cum există în majoritatea oraşelor europene de pe Calea Moţilor până pe 21 Decembrie de aproximativ 1 kilometru şi care să aibă ramificaţii cu ieşire spre gară şi ieşire spre Calea Turzii şi cu un parking subteran care să decongestioneze traficul din zona centrală şi să permită transformarea centrului Clujului în zonă pietonală, să punem în valoare centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca. Realizarea pasajului implică multe milioane de euro”, a precizat Emil Boc, în plenul Consiliului Local.

Vă reamintim că şi candidatul USL pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Marius Nicoară, a avut în programul de guvernare locală construirea unui tunel subteran prin centrul oraşului. Nicoară a propus realizarea unui tunel de 2,5 kilometri, „cu două reţele subterane de artere rutiere cu câte trei benzi, cu intrare dinspre zona Casei de Cultură a Studenţilor, traversarea subterană a Bulevardului Eroilor, cu o ieşire în Piaţa Ştefan cel Mare şi cu ieşirea finală pe Calea Dorobanţilor în zona Bibliotecii Judeţene Octavian Goga”.

Boc promite şi realizarea unei centuri de sud a oraşului

„Cel de-al doilea proiect major pe care îl lansez în dezbatere publică este realizarea centurii de sud a municipiului Cluj-Napoca, de la nodul N, prin Calea Turzii, Borhanci, ajungând la Selgros care, practic, să scoată traficul din zona centrală a oraşului, să permită conexiunile cu celelalte cartiere ale oraşului şi să realizăm şi din perspectiva mediului un centru al oraşului mai puţin poluat.

E un proiect de 16 kilometri care pe fonduri europene se poate face dar care presupune încă foarte multe etape până la realizarea lui. Dar aceste proiecte trebuie demarate”, a mai precizat Boc.