Actualitate

Bilanţ pozitiv al asistenţei UE pentru Haiti, la trei ani după seism

<p><strong><span style="font-size: small;">Uniunea Europeană a anunţat marţi un bilanţ pozitiv al ajutorului financiar pentru Haiti după seismul devastator din ianuarie 2010, afirmând că 85% din finanţările promise au fost furnizate, beneficiarii fiind circa 5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă unul din doi haitieni, relatează France Presse.

''O proporţie de 85% din cele 522 de milioane de euro promise de Comisia Europeană în anul 2010 a fost deja angajată'', au declarat şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton şi comisarii europeni Kristalina Georgieva (ajutor umanitar, cooperare internaţională şi reacţie la situaţii de criză) şi Andris Piebalgs (dezvoltare).

Ajutorul european a permis relocarea a peste 500.000 de locuitori din Haiti, ceea ce înseamnă o treime dintre cei care au rămas fără locuinţe în urma cutremurului din urmă cu trei ani. Un număr de 350.000 de haitieni continuă să trăiască în adăposturi temporare.

Violentul seism din ianuarie 2010 din Haiti, cu o magnitudine de 7 grade, s-a soldat cu moartea a 250.000 de persoane şi rănirea altor 300.000, adaugă AFP.

abonare newsletter