Actualitate

Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti nu şi-a găsit încă investitorul

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/03_martie/15_ziua/lac-tarnita.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a afirmat, ieri, la Cluj-Napoca, că  se caută încă investitor pentru proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lapusteşti.

Am prezentat acest proiect foarte important în China, în urmă cu patru ani. Este nevoie de această hidrocentrală şi căutăm investitori, pentru că suma este mare - aproximativ 1,2 miliarde de euro fără TVA, iar statul român nu îşi poate permite în momentul de faţă o asemenea investiţie. Parteneriatul public-privat este o soluţie, la fel o firmă care să poată să investească această sumă”, a declarat ministrul Constantin Niţă, după ceremonia de inaugurare a Centrului de Servicii Suport Afaceri al Grupului E.ON Gaz România din municipiul Cluj-Napoca.


Primarul Emil Boc i-a adresat, în cadrul aceluiaşi eveniment, ministrului delegat pentru energie, rugămintea de a finaliza centrala.


Investiţia este necesară pentru sistemul energetic românesc şi benefică pentru judeţul nostru, prin crearea unui mare număr de locuri de muncă”, a arătat Emil Boc.


Cum va produce hidrocentrala bani?

Hidrocentrala va regla consumul şi producţia electrică, în acest moment fiind singura posibilitate de stocare a energiei. Noaptea şi în alte momente când producţia depăşeşte consumul, apa urmează să fie pompată la deal, din lacul Tarniţa în lacul de acumulare care se va construi pe păşunea din Lăpuşteşti, consumând astfel energie. Când va fi cerere mare de consum, spre exemplu ziua, apa se reîntoarce în Lacul Tarniţa, prin cădere, acţionând turbinele şi producând energie.


Practic se consumă energie ieftină, cumpărată în momentele de exces şi se vinde energie scumpă, atunci când producţia este depăşită de consum, banii venind din diferenţele de preţ.


abonare newsletter