Actualitate

Spitalele, plătite în 2013 în funcţie de clasificare

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/08/salonpacientibolnavispitalulmilitarrp01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele vor fi plătite în 2013, pentru prima dată, în funcţie de clasa în care se află, astfel încât tarifele pentru un caz să nu fie mai mici în unităţile sanitare de gradul I faţă de cele de gradul IV, a declarat, asstăzi, marţi pentru Mediafax, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.</strong>

Ministrul a explicat că în prezent există tarife pe caz ponderat, adică pentru un pacient tratat, la spitale de gradul I mai mici decât la spitale de gradul IV. „De aceea şi spun că nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decât spitale clasificate mai jos”, a spus Nicolăescu.

Potrivit sursei citate, ministrul a adăugat că tot din 2013 va fi introdus un program prin care secţiile de anestezie şi terapie intensivă vor fi plătite de la bugetul de stat pentru toate cele 53 de spitale strategice. „Încă un lucru important, introducem un program nou finanţat din bugetul de stat pentru secţiile de anestezie şi terapie intensivă pentru toate cele 53 de spitale strategice. Asta înseamnă suplimentare de fonduri pentru acele spitale şi ca atare, evident, vor putea să intre toate în buget. Sigur, sunt mai multe lucruri aici pe care le vom defini pe parcurs”, a precizat Eugen Nicolăescu.


Fiecare spital, analizat în parte

Întrebat ce se va întâmpla cu spitalele care nu pot realiza planul de conformare, ministrul Eugen Nicolăescu a spus că va analiza fiecare caz în parte. „Va trebui să luăm din nou planurile de la spital la spital, să vedem când au fost făcute, cum au fost făcute, dacă s-a ţinut cont de toate posibilităţile pe care le aveau. De exemplu, eu va trebui să mă duc la spitalul X şi să verific. El a avut un plan de conformare, dar cine este proprietar? Adică Ministerul Sănătăţii şi-a îndeplinit misiunea, i-a alocat fondurile necesare ca să poată fi realizate acele investiţii? I-a alocat numărul de personal necesar ca să poată să pună în funcţiune asemenea secţii? Dacă nu, atunci ce vină are spitalul să-l declasific? Vina este a Ministerului Sănătăţii, vină pe care trebuie să şi-o asume şi să-şi facă planul de reconformare, dar şi cu obligaţiile pe care le are pe noile obiective care vor fi stabilite. Pentru că aşa suntem normali, altfel discutăm pe poziţii de forţă, de tiranie, de dictatură şi, în fond, nu-i foloseşte nimănui dacă lucrurile nu se rezolvă”, a explicat Eugen Nicolăescu pentru Mediafax.

110 spitale de categorie superioară, dar cu plan de conformare

În 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, cu condiţia ca până la 1 ianuarie 2012 să fie rezolvate problemele din acest plan. Este vorba despre două spitale din Bucureşti, respectiv Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar, şi de cinci spitale din ţară - Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Toate cele şapte clasificări în categorie superioară sunt cu plan de conformare.


Din 352 de spitale publice care au ordine de clasificare, 335 sunt unităţi sanitare cu paturi. Dintre acestea, 123 sunt în clasa a IV-a de competenţă, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unităţi sunt în categoria a III-a, iar 14 sunt în categoria a II-a. În categoria întâi sunt cele şapte unităţi sanitare, toate cu plan de conformare.

Ministerului Sănătăţii a prorogat termenul iniţial cu un an, iar recent a propus o amânare cu încă două luni, timp în care spitalele din categoriile I şi II îşi pot rezolva problemele.



Citeşte şi

 


Unele spitale riscă să piardă categoria superioară de clasificare

Ultimele Stiri
abonare newsletter