Actualitate

Unele spitale riscă să piardă categoria superioară de clasificare

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/06/01-upu unitatea de primire a urgentelor ambulante smurd rp 6.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele care au fost clasificate, în 2011, de Ministerul Sănătăţii în categorii superioare, adică I şi II, dar cu clasificare provizorie mai au la dispoziţie două luni să îşi rezolve problemele pentru a primi clasificarea definitivă.


În judeţul Cluj, în categoria I, adică rangul cel mai înalt din clasificare s-a încadrat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, însă cu plan de conformare. În toată ţara, şapte spitale au fost clasificate la categoria I, cu plan de conformare.


Și Spitalul Municipal Cluj-Napoca a mai fost clasificat cu plan de conformare, însă în categoria II monospecialitate.


Iniţial, spitalele au avut termen de rezolvare a problemelor pentru a primi clasificarea definitivă 15 decembrie 2011, dar ulterior Ministerul Sănătăţii a prelungit data limită cu încă un an, iar acum propune prelungirea termenului cu încă două luni.


Condiţiile în care se aprobă prelungirea termenului


Pentru prelungirea termenului, Ministerul Sănătăţii a întocmit un proiect de ordin în care se precizează că această prelungire poate fi aprobată în cazuri obiective bine justificate. „Din motive obiective, o serie de spitale nu pot duce la îndeplinire responsabilităţile asumate prin planul de conformare în termenele de implementare stabilite, cum ar fi: nealocarea de fonduri de la bugetul statului sau de la bugetul autorităţilor locale, programele de reabilitare şi renovare care nu au fost finalizate, blocarea ocupării posturilor vacante, derularea cu dificultate a unor programe cu fonduri europene”, arată proiectul de ordin.

Dacă nu îşi rezolvă problemele până la 1 martie pierd clasificarea

Conform proiectului de ordin, „pentru majoritatea spitalelor care au depus un plan de conformare, termenul de 31 decembrie 2012 nu poate fi respectat, ceea ce va duce la pierderea clasificării provizorii, cu repercusiuni importante în ceea ce priveşte scăderea sumelor contractate cu casele de asigurări de sănătate”. Astfel, „în acest context, spitalele mai au la dispoziţie două luni pentru rezolvarea problemelor care să le permită rămânerea în categoria superioară de clasificare”.

Dacă spitalele clasificare într-o categorie superioară cu plan de conformare nu îşi vor rezolva problemele până la 1 martie 2013, ele vor fi mutate în categoria inferioară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter