Actualitate

Ponta: Impozitarea diferenţiată a veniturilor nu va fi probabil introdusă în acest an

<p><strong><img src="documente/stories/ponta .jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Impozitarea diferenţiată a veniturilor nu va fi probabil introdusă în acest an, dar principiul conform căruia taxarea trebuie sa fie mai redusă pentru unele categorii sociale va fi avut în vedere în continuare, a declarat, marţi seara, premierul Victor Ponta.</strong>


Întrebat la RTV dacă sistemul diferenţiat de impozitare a veniturilor, cu cote de 8%, 12% si 16%, este avut în vedere pentru acest an acest an sau pentru anii viitori, premierul a arătat că, foarte probabil, acest tip de impozitare nu va fi aplicat din 2013. "Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis între PSD şi PNL. Liberalii au spus să păstrăm un nivel scăzut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democraţii, am spus: nicăieri în lume -se mai întâmplă în Rusia şi în Bulgaria, e adevărat - dar nicăieri în lumea civilizată oamenii nu plătesc exact acelaşi impozit şi când au o sută de lei, şi când au un milion. A fost un compromis care eu cred că este corect şi util. În 2013 probabil că nu vom reuşi să ne ducem la 12% şi 8%, însă cele două principii, acela că în România nu mergem cu o taxare foarte ridicată, dar că există categorii sociale faţă de care taxarea trebuie să fie mai redusă decât pentru marea masă a cetăţenilor, amîndouă sunt principii moderne", a afirmat Ponta.
El a precizat însă că doreşte în continuare ca din acest an sa fie aplicată o taxă pe valoarea adaugată redusă la alimente. Potrivit programului de guvernare Ponta II, "în orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumătate, iar"pe parcursul mandatului" va fi introdus impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit. În program figurează şi introducerea TVA redusă la alimente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter