Actualitate

Legea ce interzice adopţia copiilor ruşi de către cetăţeni ai SUA a intrat în vigoare

<p><span style="font-size: small;"><strong>Legea controversată ce interzice adopţia copiilor ruşi de către cetăţeni ai SUA, promulgată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 28 decembrie 2012, a intrat marţi în vigoare - au anunţat oficiali ruşi, citaţi de France Presse.

Considerată drept una dintre măsurile cele mai ostile adoptate de către Moscova în relaţia cu SUA după încheierea 'războiului rece', legea a fost votată de parlamentul rus ca măsură de retorsiune la 'lista Magnitski', o lege adoptată de Congresul SUA şi promulgată de preşedintele Barack Obama. Acest act normativ interzice intrarea în SUA a demnitarilor ruşi implicaţi în moartea în detenţie, în anul 2009, a juristului rus Serghei Magnitski sau în alte cazuri de încălcare a drepturilor omului în Rusia.

Noua lege rusă prevede, la rândul său, elaborarea unei 'liste negre' a cetăţenilor americani indezirabili pe teritoriul Federaţiei Ruse, în special pe motivul încălcării drepturilor cetăţenilor ruşi.

Washingtonul a denunţat la finalul lunii decembrie promulgarea acestei legi ruse, apreciind că este vorba despre o pură decizie 'politică' din partea Moscovei faţă de SUA.

abonare newsletter