Actualitate

Niciun vot în Cameră luni, Statele Unite se confruntă cu zidul bugetar

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/31/suavot.png" border="0" width="450" height="259" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a decis să nu organizeze un vot luni, a anunţat pentru AFP un responsabil al partidului republican, ceea ce înseamnă tehnic că şocul "zidului bugetar" ameninţă Statele Unite începând de la miezul nopţii, la trecerea în 2013 /marţi 5.00 GMT/.

Efectele imediate ale unei creşteri generalizate a impozitelor nu se vor resimţi imediat, întrucât marţi este o zi de sărbătoare când Congresul va avea încă posibilitatea de a adopta un compromis asupra fiscalităţii încheiat între şefii senatorilor republicani şi vicepreşedintele democrat Joe Biden.

"Nu avem /niciun text/ pe care să îl votăm", a declarat acest responsabil republican sub acoperirea anonimatului, referindu-se la faptul că senatorii nu au adoptat nimic.

Nu există "nicio şansă ca ei să adopte ceva suficient de rapid pentru ca noi să putem /vota/ înainte de miezul nopţii, chiar dacă vrem", a adăugat el.

Anterior, preşedintele Barack Obama şi adversarii săi republicani au afirmat că sunt aproape de un acord pentru a evita în ultimul moment creşterea impozitelor pentru americani.

Un acord "este în vedere, dar nu este încă terminat. Sunt încă probleme de rezolvat, dar sperăm că va reuşi Congresul să facă acest lucru", a explicat Obama luni la Casa Albă, în timp ce negocierile continuau.

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a dezvăluit apoi că un compromis a fost obţinut cu privire la problema impozitelor, dar că reducerile bugetare încă erau o problemă.

"Zidul bugetar" este un amestec de majorări de impozite şi reduceri bugetare automate, ce decurg pe de o parte din expirarea cadourilor fiscale moştenite de la preşedintele George W. Bush şi de cealaltă dintr-un acord încheiat în 2011 de legiuitori.

abonare newsletter