Actualitate

Nicaragua: alertă galbenă şi evacuări în jurul vulcanului San Cristobal

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong>Autorităţile din Nicaragua au declarat miercuri cod galben de alertă şi au decis evacuarea preventivă a 300 de familii - circa 1.500 de persoane - din jurul vulcanului San Cristobal, după ce acesta a început să dea semne de activitate, relatează AFP.</strong>


Cu toate acestea, 200 dintre familiile care trăiesc la poalele vulcanului refuză în continuare să plece, au recunoscut autorităţile. "Nu ne este teamă, ne-am obişnuit", a declarat Maria Pereira, o localnică din departamentul Chinandega (nord-vest).

"Am reactivat alerta galbenă în Chinandega, după ce vulcanul, situat la 135 de kilometri de capitala Managua, a reînceput să dea semne de activitate marţi seara", a explicat Guillermo Gonzalez, directorul serviciilor de prevenire a dezastrelor (SINAPRED), la un post de radio local.

Activitatea seismică a vulcanului a crescut semnificativ miercuri, cu "explozii şi expulzii de gaze, cenuşă şi nisip ", a declarat într-un comunicat Institutul nicaraguan de Studii Terestre (Ineter).

Prima Doamnă şi purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rosario Murillo, a explicat că autorităţile au cerut evacuarea preventivă a 300 de familii care locuiau în jurul vulcanului, deoarece "situaţia vulcanului este instabilă"


Ultimele Stiri
abonare newsletter