Actualitate

Cod galben de ceaţă până la ora 13

<p>Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat marţi că există o avertizare meteorologică de cod galben de ceaţă, până la ora 13,00, pentru pentru judeţul Mehedinţi, sudul judeţului Dolj, <strong>municipiul Cluj-Napoca şi Turda</strong>, punctând că situaţia din ţară este permanent monitorizată şi că nu mai există nicio zonă atenţionată privind producerea de fenomene meteo periculoase.

„Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o avertizare meteo de cod galben în judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Covasna, Harghita, avertizarea a fost pentru fenomenul de ceaţă pe arii extinse, care determină scăderea vizibilităţii, local, sub 200 de metri, izolat, sub 50 de metri. Această avertizare de cod galben s-a referit la intervalul 8,15-11,15. De asemenea, există o avertizare de cod galben de ceaţă în Teleorman şi Buzău până la ora 11,30, iar pentru judeţul Mehedinţi, sudul judeţului Dolj, municipiul Cluj-Napoca şi Turda, până la ora 13,00”, a precizat Oprea, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul Guvernului.

El a adăugat că, în ultimele 24 de ore, nu au fost înregistrate cazuri deosebite la serviciile de ambulanţă şi SMURD, care au avut în total 6.929 de intervenţii la nivel naţional.

„În cursul celor 24 de ore trecute au activat 706 echipaje la serviciile de ambulanţă şi un număr de 255 de echipaje SMURD. În această perioadă, forţele şi mijloacele participante în acţiuni de intervenţie sunt reprezentate de 439 de efective, din care 146 de la MAI, şi 189 de mijloace, din care 61 aparţin MAI”, a completat Oprea.

Potrivit vicepremierului, situaţia în ţară este permanent monitorizată de către structurile pentru situaţii de urgenţă de la nivel local şi judeţean, precum şi de către instituţiile abilitate de la nivel central.

„Conform datelor comunicate de către structurile cu atribuţii, la ora actuală nu mai există nicio zonă din România avertizată privind producerea de fenomene meteo periculoase. Starea vremii s-a îmbunătăţit şi se va încălzi în toată ţara, cu precădere în regiunile vestice şi zonele de deal şi de munte. În prezent, nu sunt localităţi izolate. Nu există drumuri naţionale sau judeţene blocate şi nici căi de comunicaţie feroviară sau navigaţie fluvială închise. De asemenea, nu există puncte de operare aeromedicale sau de trecere a frontierei cu trafic închis”, a mai spus vicepremierul.

El a menţionat că, în noaptea de luni spre marţi, s-au înregistrat unele blocaje în trafic, care au durat între una şi trei ore, pe raza unor localităţi din Botoşani, Iasi, Galaţi, în principal din cauza depunerii de zăpadă.

Oprea a făcut referire şi la evoluţia fenomenului zăpor, înregistrat în judeţul Neamţ, unde fost semnalate aglomerări de gheţuri cu grosime cuprinsă între 0,10-0,40 metri. În context, vicepremierul a arătat că respectivul fenomen este monitorizat de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă Neamţ.

„Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale ne-a transmis că în această noapte s-a acţionat cu un număr de 420 de autoutilaje şi au fost răspândite 2.312 tone de materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale, unde au fost înregistrate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare”, a spus Gabriel Oprea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter