Actualitate

Patriarhul Daniel: Naşterea Domnului - sărbătoarea iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru lume

<p>Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos este mai întâi de toate sărbătoarea iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru lume, afirmă Patriarhul Biserici Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în Pastorala de Crăciun.</p>

„Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic S-a făcut Om pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire, adică pentru a dărui oamenilor, păcătoşi şi muritori, iertarea păcatelor şi viaţa veşnică. (...) Aşadar, taina Crăciunului este taina iubirii milostive şi smerite a lui Dumnezeu pentru oameni. Pe cât a coborât Fiul Lui Dumnezeu la noi pe pământ, pe atât Ne-a deschis nouă oamenilor drum ca să ne înălţăm la El, la viaţa cerească”, spune Preafericitul Părinte.

De aceea, potrivit Patriarhului, 'Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire nesfârşită faţă de om, este temelia şi inima credinţei creştine. Această sfântă şi mare lucrare mântuitoare a fost şi scopul pentru care Dumnezeu a făcut lumea”.

„Ea a fost prezisă de profeţii lui Dumnezeu inspiraţi de Duhul Sfânt, iar apoi a fost văzută şi mărturisită de Apostolii lui Hristos (cf. Romani 1, 2), a fost apărată şi formulată ca dogmă de către Părinţii Bisericii în faţa ereziilor, a fost preamărită în rugăciuni şi lăudată în cântări de-a lungul veacurilor de către toţi creştinii binecredincioşi şi iubitori de Dumnezeu. Pentru Sfinţii Apostoli contemplarea tainei Întrupării sau Înomenirii Fiului lui Dumnezeu este izvorul întregii teologii, al întregii vieţi spirituale şi al misiunii Bisericii în lume”, explică înaltul ierarh ortodox.

„În acest sens, Sfântul Apostol Pavel, uimit în faţa iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru lume, exclamă: 'Cu adevărat mare este taina dreptei credinţe: Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălţat întru slavă' (I Timotei 3, 16). Iar Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan zice: 'Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică' (Ioan 3, 16)”, subliniază Întâistătătorul BOR.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter