Actualitate

Clujul va avea o Unitate Specială de Aviaţie, construită pe aeroport

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Consilierii judeţeni au votat în unanimitate, un proiect care prevede construirea unei baze dedicate Unităţii Speciale de Aviaţie. Scopul acesteia va fi îmbunătăţirea capacităţii de răspuns a sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, în prima fază Consiliul Judeţean va asigura terenul din incinta aeroportului, după care va asigura şi jumătate din investiţia necesară construirii unui hangar şi a unei platforme de aterizare – decolare.

"Pe teritoriul aeroportului există o suprafaţă de cam trei hectare unde noi îi vom ajuta să se delimiteze de aeroport. Trebuie să ştiţi că ne aflăm în spaţiul Schengen şi tot ce înseamnă aeroport este rampa internaţională. Acolo vom face o delimitare. În scopul îmbunătăţirii capacităţii de răspuns a sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi a sporirii eficienţei acestuia prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat, este necesară construirea infrastructurii specifice desfăşurării activităţilor aeronautice ale acestei unităţi în cadrul sitemului de intervenţie în situaţii de urgenţă", a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie, Daniel Persu, a precizat că în acest fel se va reduce considerabil timpul la o intervenţie.

"În momentul în care ai tot ce este necesar în curte timpul de intervenţie la orice solicitare va fi mai scurt. Dacă în judeţul Cluj se face o solicitare prin 112 pentru salvarea unei vieţi de la Târgu Mureş până aici durează 40 de minute, de la Arad cam o oră. Dacă acţionăm de pe Cluj timpul se reduce la 15 minute", explică Daniel Persu, comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie.


În prezent, Unitatea Specială de Aviaţie funcţionează pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, având rolul de a asigura componenta aeriană în diferite tipuri de misiuni, inclusiv cele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Cofinanţarea necesară realizării proiectului va fi asigurată din bugetul statului şi din bugetele judeţelor Cluj, Sălaj, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Bihor prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord.  

abonare newsletter