Actualitate

Tenorul Marius Vlad Budoiu, noul director al Operei din Cluj

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/19/gala 10 pentru romania transilvania rp 104.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Marius Vlad Budoiu, unul dintre cei mai apreciaţi tenori români, este noul director al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Începând cu data de 20 decembrie în urma câştigării concursului organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Marius Vlad Budoiu îi succede lui Rareş Cristian Trifan în funcţia de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, devenind cel de al 31-lea  director al primei Opere de Stat din România. </strong></span></span></p>

 


Tenorul Marius Vlad Budoiu a fost distins cu Premiul Revistei VIP pentru „Cel mai bun solist de operă al anului 2010” şi Premiul de Excelenţă la Galele 10 Pentru România.

A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, promoţia 1994. A studiat cântul cu tatăl său, baritonul Ion Budoiu, cu mezzosoprana Edita Simon şi cu basul Gheorghe Roşu. Palmaresul cucerit de Marius Vad Budoiu este unul prestigios: Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Nicolae Bretan" - Cluj-Napoca (1994); Premiul I la concursul pentru tenori Traian Grosăvescu (Lugoj,1995), Premiul I şi Premiile Speciale ale Centrelor Culturale şi Francez şi German din Cluj-Napoca în cadrul Concursului W. A. Mozart din Cluj-Napoca (1995); Premiul III la concursul de lied R. Schumann - Germania (Zwickau, 1996), urmat de Premiul I la Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée" – Brăila.

Tenorul Marius Vlad Budoiu a debutat la 21 de ani în repertoriul vocal-simfonic cu lucrarea "Simfonia a IX-a" de Beethoven, la Filarmonica din Târgu-Mureş, apoi, în repertoriul de operă, în rolul Lenski (Evgheni Oneghin), la Opera Maghiară din Cluj. Primele roluri pe scena Operei Române din Cluj au fost Rodolfo (La Bohème de G. Puccini) şi Alfredo (La Traviata de G. Verdi). Cu rolul Tamino (Die Zauberflöte de W. A Mozart) şi-a făcut debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 1996, participând ulterior la turneul acesteia în Anglia.

A cântat în sute de concerte şi spectacole, pe scene din Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveţia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia şi Japonia.

Deţinând titlul de Doctor în Muzică, Marius Vlad Budoiu desfăşoară de 15 ani o bogată activitate pedagogică la Academia clujeană de Muzică.

abonare newsletter