Actualitate

Raport despre romii evacuaţi: autorităţile din Cluj au încălcat drepturile omului şi au oferit condiţii de locuire sub-standard

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/19/05-raport--pata rat _sc_ 05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor despre „cetăţenii români de etnie romă evacuaţi la groapa de gunoi” arată condiţiile în care locuiesc cele 56 de familii care au ajuns la Pata Rât de pe strada Coastei, în decembrie 2010. </span></strong></p>

 


Spaţiul mediu de locuit este de 4.01 metri pătraţi. Fiecare spaţiu sanitar este utilizat în comun de cel puţin 17 persoane. În locuinţe este prezent mucegai. Nu există conectare directă la apă în locuinţele modulare şi nici apă caldă. 11 locuinţe nu au electricitate. Timpul mediu de aşteptare a unei ambulanţe este estimat la aproximativ 92 de minute. Sunt doar câteva dintre problemele semnalate în raport.


„Chiar şi acum, rezidenţii din Pata-Rât cărora le-au fost acordate locuinţe modulare de către municipalitate, nu au siguranţa posesiei: contractele lor expiră în anul 2013. Ei declară că autorităţile municipale le-au spus în mod neoficial că locuinţele nu vor mai fi disponibile pentru ei. După ce au fost deja evacuaţi din strada Coastei, rezidenţii se tem că vor fi evacuaţi din nou şi mutaţi într-o zonă mai izolată decât în prezent”.


Despre locuinţe

„Locuinţele acordate de autorităţile locale după evacuare constituie spaţii modulare cu o singură cameră de 18 m2 pentru o familie. În acest spaţiu locuiesc, mănâncă, fac baie şi dorm. Acest spaţiu este cu mult sub standardul prevăzut de legea română pentru locuinţa socială. Dimensiunea medie e unei familii indicate de rezidenţii din Pata-Rât este de 4.3 persoane. Legea locuinţei prevede un minimum de 115 metri pătraţi pentru 4 persoane într-o locuinţă socială, cu un spaţiu utilizabil de 74 de metri pătraţi.”, arată reprezentanţii Centrului European pentru Drepturile Romilor.


Despre sănătate


“După ce am aşteptat 3 ore ambulaţa, nici măcar nu au vrut sa vină până în faţa casei, şi mi-au spus să cobor dealul pe picioare, deşi fizic nu puteam să o fac”.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat că evacuarea, relocarea şi izolarea familiilor la Pata-Rât a constituit discriminare etnică şi a sancţionat contravenţional municipalitatea cu aproximativ 2000 euro (8000 de lei).

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au refuzat să comenteze raportul.

abonare newsletter