Actualitate

ATENŢIE! Unele azile de bătrâni, adevărate „CENTRE DE EXTERMINARE” pentru pacienţi

<p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/19/desc19-12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong><strong>Centrele pentru vârstnici sunt verificate „pe bucăți”, de instituții diferite, dar niciuna dintre acestea nu garantează că ele nu pot deveni adevărate „centre de exterminare”.</strong></span></span></p> <p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: small;"> </span></span></p>


Sub ochii autorităţilor, unele cămine pentru vârstnici nu le oferă bătrânilor serviciile la care s-ar aştepta atât ei cât şi familiile, ci din contră îi supun unor tratamente care îi bagă mai rău în boală.

Centrele pentru vârstnici sunt controlate periodic de specialişti ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) şi, la sesizare, de specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Însă, potrivit legii, fiecare urmăreşte altceva, iar partea de tratament medical rămâne descoperită şi intră în sarcina Colegiului Medicilor. Colegiul Medicilor nu poate face însă controale decât dacă este sesizat şi analizează doar acel caz pentru care a fost sesizat. În ciuda multitudinii de controale şi atribuţii care intră în sarcina fiecărei instituţii se crează situaţii în care unii bătrâni care sunt internaţi în cămine pentru vârstnici să trăiască adevărate drame din cauza relelor tratamente la care sunt supuşi.

Verificări peste verificări din partea statului


Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) afirmă că ei verifică partea socială, adică condiţiile de cazare, hrana asigurată pacienţilor şi personalul – dacă este sau nu suficient. Când este vorba însă de partea de servicii medicale, AJPIS nu intervine pentru că nu se pricepe, după cum spune chiar conducerea AJPIS din Cluj, iar sarcina este trecută la Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Conducerea DSP Cluj afirmă însă că în sarcina lor revin aproximativ aceleaşi lucruri pe care le verifică şi AJPIS, adică eliberarea autorizaţiei sanitare şi controale din punct de vedere igienico-sanitar: condiţiile de curăţenie din camere, bucătării, grupuri sanitare, meniul de la bucătărie şi dacă există personal medical suficient.

Colegiul Medicilor controlează cazurile care ţin de tratament medical

Dorina Duma, directorul DSP Cluj subliniază că instituţia pe care o reprezintă nu poate face nimic în cazul unui pacient care a fost tratat prost din punct de vedere medical. În astfel de cazuri intervine Colegiul Medicilor care analizează situaţia şi dă un verdict. În aceste condiţii în care fiecare instituţie verifică „pe bucăţi” activitatea din centrele pentru bătrâni, continuă să apară cazuri în care familiile acuză centrele de vârstnici că nu i-au tratat corect pe bătrâni.

AJPIS face verificări şi dă acreditare

Legea spune că acreditarea centrelor pentru vârstnici se face de către AJPIS, fără a se lua însă în seamă partea de tratamente medicale asigurate pacienţilor. Ana Barbu, directorul AJPIS Cluj afirmă că pentru acreditare se face o comisie care se deplasează la centrul care solicită acreditarea şi verifică aspecte precum structura de personal, autorizaţia sanitară, condiţiile de cazare şi hrană. Pe baza evaluării acestor detalii, căminul primeşte sau nu acreditarea. Potrivit conducerii AJPIS Cluj, când este vorba despre tratament medical, fiecare pacient primeşte o medicaţie şi îngrijire specifică, în funcţie de afecţiune.
În momentul de faţă, în judeţul Cluj sunt acreditate 13 cămine pentru vârstnici.
AJPIS face verificări lunare dacă centrul a primit subvenţii de la stat şi trimestriale dacă nu beneficiază de sprijin de la stat.

„Centru de exterminare” sub o mască de pioşenie

Cazurile bătrânilor supuşi la rele tratamente în căminele pentru vârstnici au fost mediatizate ani la rând, însă fără efect. Astfel de situaţii continuă să apară. Cel mai recent caz este al tatălui unui jurnalist clujean, Bogdan Roşca. El povesteşte drama prin care au trecut el şi tatăl lui după ce părintele său a fost internat o perioadă la căminul pentru vârstnici Sf. Kamil din Cluj-Napoca. Roşca s-a văzut obligat să îşi ducă tatăl la un astfel de centru din cauza unei boli neurologice cumplite care, în cazul său, evoluează îngrozitor de repede. Jurnalistul clujean povesteşte pe blog că în ciuda faptului că centrul pentru vârstnici, situat în cartierul Zorilor, pe strada Pădurii nr. 11, poate fi descris, la prima vedere, ca având o „atmosferă interioară, pioasă, plin de cruci şi simboluri religioase, recepţie la intrare, personal mişunând de colo colo, lift, scaune cu rotile la discreţie, camere decente”, de fapt lucrurile nu stau deloc aşa.

Boala s-a agravat în timpul şederii la cămin

Jurnalistul clujean a fost sceptic încă de la început în privinţa centrului pentru vârstnici din cauza unor informaţii mai vechi privind proasta calitate a serviciilor medicale. „La început totul părea normal. Apoi, la un moment dat, din cauza proastei administrări a medicamentelor, boala lui tata se decompensează. Dezastru! E stabilit un nou diagnostic, mult mai dur”, scrie Bogdan Roşca. Starea lui s-a degradat tot mai mult, a fost mutat în alt salon pentru a-i fi tratate nişte ulceraţii la picioare. Însă nu a fost deloc tratat, ci „la următoarea vizită am văzut bandajele neschimbate la picioare şi starea jalnică în care era”. A fost punctul în care a decis mutarea tatălui.

2.000 lei pe lună pentru maltratare şi înfometare


Clujeanul a plătit tariful de la Sf. Kamil de 2.000 lei pe lună pentru îngrijirea părintelui, însă după ce l-a scos din centru şi l-a dus la spital a aflat că diagnosticul şocant pus de medici. „Pe patul de spital am stat lângă medicii care îl examinau. Am auzit cuvinte dure: maltratat, deshidratat, înfometat, infectat”, scrie pe blog Bogdan Roşca.

Totul a fost în regulă la Sf. Kamil la controale

AJPIS Cluj a acordat reacreditare pentru centrul Sf. Kamil anul acesta, în luna mai. Comisia agenţiei, printre membrii aflându-se chiar şi directorul Ana Barbu, a găsit totul în regulă la vizita pentru acreditare. În cazul tuturor căminelor, se fac verificări trimestriale, dar şi de această dată la Sf. Kamil nu au fost găsite deficienţe. „Noi am verificat totul la sânge şi totul era în regulă”, subliniază Ana Barbu.  
DSP Cluj a făcut astăzi un control la centrul Sf Kamil şi nici ei nu au găsit nicio problemă. Dorina Duma afirmă că jurnalistul clujean trebuie să facă o sesizare la Colegiul Medicilor în acest caz.

Bătrânul, încă de la început era într-o stare proastă

Tokay Rozalia, proprietara centrului Sf. Kamil nu consideră că ea sau angajaţii sunt vinovaţi şi subliniază că l-au tratat foarte bine pe bătrân. „Era un caz foarte grav. Încă de când a ajuns la noi se afla într-o stare foarte proastă, iar noi am făcut tot ce era omeneşte posibil pentru a-l trata. A fost mutat într-un alt salon pentru că avea o rană infectată la picioare şi trebuia să îl tratăm”, explică Tokay Rozalia.



Întreaga poveste poate fi citită aici


http://www.bogdanrosca.ro/

abonare newsletter